open-navfaktor-logo
search
Obratio se pristalicama
Osuđeni ratni zločinac: Fikret Abdić pušten iz pritvora da učestvuje u kampanji
Osuđeni ratni zločinac i aktuelni načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić pušten je na slobodu, nakon što su njegovi pravni zastupnici uputili zahtjev za donošenje rješenja kojim bi mu se omogućilo da učestvuje u kampanji za Lokalne izbore 2020.
29.10.2020. u 18:32
get url
text

Fikret Abdić na ovim izborima traži još jedan mandat. Nakon izlaska iz pritvora obratio se svojim pristalicama iz Laburističke stranke BiH.

Abdić je uhapšen 18. juna u okviru akcije Federalne uprave policije kodnog naziva Mreža. Tada je uhapšeno još pet osoba. Akcija Mreža je rezultat višemjesečne istrage Tužilaštva USK, koja se vodi protiv sedam fizičkih i jedne pravne osobe, a čiji su akteri osumnjičeni za više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti. Riječ je o krivičnim djelima koja su počinjena od 2016. godine do trenutka hapšenja.

Podsjećamo, Abdić je odgovoran za stravične zločine nad Bošnjacima Krajine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Osuđen je na 15 godina zatvorske kazne u Hrvatskoj, a na slobodu je izašao nakon odslužene dvije trećine kazne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.