open-navfaktor-logo
search
Srebrenica
Otjerali Hamdiju doveli Momčila: Karadžićev svjedok i pop smjestili Cvjetinovića u Fejzićevu kancelariju, donijeli i ikone
Momčilo Cvjetinović (SDS), stupio je na funkciju zamjenika načelnika Općine Srebrenica. Cvjetinović je na tu poziciju izabran nakon smjene Hamdije Fejzića (SDA) 23. novembra kada je Skupština Srebrenice izglasala njegov opoziv.
07.12.2023. u 12:06
get url
text

Fejzićeva (Bošnjak) smjena i izbor Cvjetinovića (Srbin) je suprotna principu proporcionalne zastupljenosti naroda. Sada i načelnik Srebrenice Mladen Grujičić i njegov zamjenik Cvjetinović dolaze iz istog naroda. 

U gradu gdje je srbočetnički agresor - prema presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu Vojska (VRS) i dijelovi policije bosanskih Srba - počinio genocid nad Bošnjacima u "sigurnoj zoni" UN-a, ovakve političke odluke kao što je slučaj Fejzića uvijek su osjetljivo pitanje. No osim vijesti u medijima da je Fejzić smijenjen i da je na njegovo mjesto imenovan Cvjetinović, posebnih reakcija, a posebno ne akcija, gotovo da nije bilo. Naročito ne oštro intoniranih iz takozvane međunarodne zajednice. OHR se jednom oglasio. 

Iz OHR-a su kazali da smjena Fejzića šalje pogrešan signal, posebno imajući u vidu da je nakon njegovog razrješenja Skupština na mjesto zamjenika načelnika izabrala osobu koja je iste nacionalnosti kao načelnik i na taj način naštetila uzajamnom povjerenju i razumijevanju unutar općine. Pozvali su Skupštinu Srebrenice da u tom kontekstu ispoštuje svoje ustavne i zakonske obaveze. 

Jedini ko je dosad ispoštovao "obaveze" je Cvjetinović. On je preuzeo dužnost uz nacionalističku ceremoniju i blagosiljanje srebreničkog paroha, protojereja Aleksandra Mlađenovića. Ovom događaju u kancelariji koju će koristiti Cvjetinović prisustvovao je i Dane Katanić. 

Katanić je na suđenju bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, presuđenom i za zločin genocida, bio svjedok odbrane. On je u ratnom periodu bio predsjednik Općine Skelani, koji su tada bili zasebna lokalna zajednica sa većinskim srpskim stanovništvom. Dakle, u vrijeme počinjenja genocida nad Bošnjacima. Danas su Skelani u sastavu Srebrenice. Katanić je sada načelnik Odjeljenja za finansije pri Općini Srebrenica. Momčilo Cvjetinović ujedno je i predsjednik Općinskog odbora SDS-a u Srebrenici. 

VEZANI TEKST - Fejzić: Pravnim putem tražim zaštitu svojih prava, vidjet ćemo šta će donijeti sudski epilog

Kadrovi SDS-a, stranke koja je izvršila političku pripremu i donijela odluke koje su prethodile genocidu, tako su jučer uz predstavnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svojevrstan način proslavili protjerivanje Bošnjaka Fejzića iz organa uprave, iz rukovodstva Srebrenice, te "zauzeli" kancelariju obilježivši je ikonoma. 

Katanić je, između ostalog, kao dio rukovodstva Srebrenice nakon rata, tačnije 1997. godine, u svojstvu predsjednika Izvršnog odbora Skupštine Općine potpisao dokument kojim se nalaže uklanjanje ostataka objekata u Srebrenici, a među kojima su i ostatci nekadašnjih džamija te nekoliko objekata u vlasništvu Bošnjaka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.