open-navfaktor-logo
search
Sarajevski aerodrom
Otkazani letovi iz Zagreba do 1. marta, najviše se putuje za Istanbul
Avioindustrija je jedna od privrednih grana koje su najviše pogođene pandemijom koronavirusa. Na aerodromima širom svijeta svake sedmice otkazuju se letovi i takvu sudbinu dijeli i Međunarodni aerodrom Sarajevo.
03.02.2021. u 10:59
get url
text

Croatia Airlines tako je suspendovao liniju iz Zagreba u glavni grad Bosne i Hercegovine.

- Croatia Airlines je obustavila letove za Zagreb do 1. marta. Nakon tog perioda se očekuje ponovno obnavljanje letova ove kompanije. Letove je privremeno obustavila i kompanija Pegasus za Istanbul i to do 24. februara - kažu iz press-službe Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

U protekloj sedmici imali su 46 letova u dolasku i 47 u odlasku, što su 93 obavljene aviooperacije u totalu.

- Trenutno najviše letova ima kompanija Turkish Airlines, šest letova sedmično za Istanbul. Kompanija FlyDubai za Dubai ima tri leta sedmično, dok Austrian Airlines za Beč leti četiri puta u sedam dana. Kompanija Air Serbia za Beograd leti tri do četiri puta sedmično s tim da kompanije zbog situacije sa pandemijom Covid-19 zadržavaju pravo izmjene reda letenja – poručuju iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Dodaju da je njihov cilj za naredni period vratiti kompanije koje su redovno prometovale preko sarajevske zračne luke i, naravno, aktivno raditi na dovođenju novih.

- Stabilizacija prometa, vraćanje i uspostavljanje novih linija, te njihova redovnost zavise od mjera koje se provode u svakoj pojedinoj državi, pa tako i u BiH. S obzirom da su u većini zemalja još uvijek na snazi restriktivne mjere kada je u pitanju ulazak stranih državljana, to je ujedno i glavni razlog postepenog uspostavljanja broja linija od strane kompanija. Kada je riječ o ljetnom redu letenja, dakle od mjeseca travnja, imamo najave povratka određenog broja aviokompanija i redovnih letova. Riječ je o aviokompanijama koje su veliki obim prometa putnika ostvarile u periodu prije pandemije. Kompanija Air Arabia je najavila svakodnevne letove za Šaržu od ljetne sezone, tačnije od jula. Vjerujemo da će 2021. globalno biti godina stabilizacije situacije kada je riječ o pandemiji, što bi se, naravno, trebalo pozitivno odraziti na promet putnika i roba zračnim putem – kažu iz Press-službe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.