open-navfaktor-logo
search
Održano i predavanje
Otvorena izložba "40 godina od Zimskih Olimpijskih igara - Sarajevo 84."
U Olimpijskom muzeju Sarajevo u ponedjeljak je otvorena izložba pod nazivom "40 godina od Zimskih Olimpijskih igara - Sarajevo 84". Izložba je otvorena u okviru događaja nazvanog "Budućnost olimpijskog naslijeđa", koji organiziraju JU "Gradski Muzeji" Sarajevo u saradnji sa Gradom Sarajevo i ambasadom Švicarske u BiH. 
29.01.2024. u 20:55
get url
text

Izložba je bazirana na fotografijama zabilježenih tokom 14. Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, kazala je direktorica Olimpijskog muzeja Sarajevo Senka Ibrišimbegović.

-Uspjeli smo na neki način da izradimo plakate koji su sastavni dio fotografija 14. Olimpijskih igara i na taj način ih oživimo ponovo za ovu godišnjicu, da se memorija tog olimpijskog naslijeđa, kroz razne fotografije, od kandidature, izgradnje olimpijskih infrastrukturnih objekata, do samih performansa, borilišta i natjecanja, zabilježenih u fotografiji izlože u formi plakata -pojasnila je Ibrišimbegović.

U Olimpijskom muzeju večeras je također održano i Masterclass predavanje Markusa Osterwaldera, švicarskog umjetnika i grafičkog dizajnera i jednog od najvažnijih historičara olimpijskih igara. Osterwalder je ujedno i autor knjige "Dizajn olimpijade", koju je ovom prilikom poklonio Muzeju.

- On zapravo poklanja Olimpijskom muzeju tu knjigu, u kojoj je pohranio sve olimpijske igre i sav grafički dizajn svih olimpijskih igara.

Standarde, boje, grafički oblik i oblikovanje za sve olimpijske igre, koja će zapravo na neki način simbolično biti kamen temeljac naše biblioteke u Olimpijskom muzeju, koju imamo potrebu da oformimo zvanično, da je otvorimo za javnost, da svi mogu da dolaze da istražuju i uče o ovome što je olimpijsko naslijeđe Sarajevske olimpijade - pojasnila je Ibrišimbegović.

Osterwalder je kazao kako je prvi put u Sarajevu, kako je impresioniran gradom, ali i Olimpijskim muzejom.

- Impresioniran sam kako izgleda Olimpijski muzej u Sarajevu. Ima nekih stvari koje bi se mogle i trebale unaprijediti, kao što je digitalizacija arhive samog muzeja .Isto tako potrebno je iskupiti stvari koje na neki način nedostaju muzeja, koje su, kao što sam upoznat, nalaze svukud po cijelom gradu. Bilo bi šteta da one nisu na jednom mjestu, da to naslijeđe nije kompletirano -naveo je Osterwalder.

Ukazao je na važnost postojanja biblioteke unutar Muzeja.

- Mislim da je važno da ima ovaka jedna biblioteka. Jer najvažnije je znanje, a da biste čuvali znanje, morate ga na neki način pohraniti. Zato nam je bilo važno da pokrijemo ovu biblioteku Olimpijskog muzeja - poručio je švicarski umjetnik.

Večerašnja izložba samo je jedan u nizu događaja koji su pripremljeni u okviru obilježavanja 40 godina od Sarajevske olimpijade. Iz Olimpijskog muzeja napomenuli su da će tim povodom biti upriličeni i Dani otvorenih vrata, i to od 8. do 19. februara.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.