open-navfaktor-logo
search
U Novom Sarajevu
Otvorena novoizgrađena zgrada KJU Porodično savjetovalište: Pomoć i podrška građanima u teškom periodu
Novoizgrađena zgrada Kantonalne javne ustanove Porodično savjetovalište službeno je otvorena danas u ulici Bihaćka bb u Novom Sarajevu.
28.12.2020. u 16:05
get url
text

Otvaranju je prisustvovala ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Jasna Agić, zajedno sa menadžmentom ove ustanove.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i Vlada Kantona Sarajevo zajedno sa novim rukovodstvom Porodičnog savjetovališta uložili su dodatne napore kako bi u novom, namjeni prilagođenom objektu, ova ustanova pružila našim sugrađanima pomoć koja im je potrebna.

- Nova zgrada je projektovana i izgrađena prema standardima koji omogućavaju pružanje kvalitetnih savjetodavno-terapeutskih usluga i usluga primarne prevencije. Njena gradnja je trajala sedam godina, dok se njeno otvaranje dešava u vrijeme pandemije koronavirusa, kada smo našim sugrađanima potrebniji više nego ikada - istakla je v.d. direktorice ove ustanove Azra Latić.

Otvaranjem i useljenjem u nove prostorije Porodičnom savjetovalištu se otvara mogućnost uvođenja drugih korisnika, te proširenja obima i kvaliteta usluga koje se planiraju pružati građanima Kantona Sarajevo.

- Epidemija koronavirusa, neizvjesnost, strah, briga za egzistenciju itekako utječu na psihičko zdravlje stanovnika Kantona Sarajevo. Sve se to reflektuje na porodicu, odnose i funkcionisanje u zajednici. Nadam se da će se u što manjoj mjeri obistiniti najave psihologa da nas poslije pandemije koronavirusa čeka pandemija psiholoških problema. U svakom slučaju Porodično savjetovalište će biti spremno za sve izazove koji budu stajali pred njim u budućem periodu - izjavila je ministrica Jasna Agić, ovom prilikom.

Inače, Porodično savjetovalište već dugi niz godina kontinuirano pruža pomoć i podršku našim sugrađanima.

Uloga jedne ovakve ustanove u našem društvu, čiji je zadatak pružiti pomoć pojedincima, porodicama, roditeljima i djeci u prevazilaženju svakodnevnih teškoća, je od neprocjenjive važnosti.

- Zdrava porodica je najbolja prevencija socijalnih devijacija i mi kao društvo trebamo ustanovu koja će se u potpunosti posvetiti misiji zaštite porodice, a od Porodičnog savjetovališta očekujemo da postane jedna takva ustanova - poručila je ministrica Agić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.