open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
OV Stari Grad: Osiguran novac za provođenje prijevremenih izbora
Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo održalo je danas vanrednu sjednicu na kojoj je jednoglasno podržan prijedlog Rješenja o imenovanju Mirsade Smajić za vršioca dužnosti načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, a dužnost će obavljati do okončanja postupka prijevremenog izbora načelnika.
07.09.2023. u 14:03
get url
text

Po usvajanju prijedloga rješenja, Mirsada Smajić se obratila Općinskom vijeću i zahvalila se na dosadašnjoj saradnji i ukazanom povjerenju.

- Hvala Vam na ukazanom povjerenju, a ja ću i dalje savjesno i odgovorno obavljati ovaj posao, sve do okončanja izbora novog načelnika. Svjesni smo da je ovo vrlo težak period za Općinu Stari Grad, ali radimo sve što možemo da građani to ne osjete i da redovno dobijaju sve usluge. Očekujem i dalje punu podršku i razumijevanje od Općinskog vijeća, svi mi zajedno treba da radimo u interesu građana - poručila je Smajić.

Općinsko vijeće usvojilo je danas i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta Općine Stari Grad Sarajevo za 2023. godinu čime su osigurana potrebna sredstva za provođenje prijevremenih izbora za općinskog načelnika. Budžetom Općine Stari Grad za 2023. godinu planirana su sredstva u iznosu od 20.000 KM za Općinsku izbornu komisiju Stari Grad, a današnjom odlukom obezbijeđena su i nedostajuća sredstva u iznosu od 155.000 KM, te je ukupan iznos za provođenje prijevremenih izbora 175.000 KM.

- Zakon je propisao da se prijevremeni izbori finansiraju iz budžeta općina ili gradova u kojima se provode. Mi smo dobili Uputstvo Centralne izborne komisije BiH da trebamo dio sredstava osigurati i uplatiti za prijevremene izbore planirane za 29. oktobar 2023. godine. Izbori će se provesti u punom kapacitetu, na svim biračkim mjestima na kojima se i do sada glasalo i zbog toga smo danas uradili rebalans da osiguramo potrebna sredstva čime ćemo ispoštovati rok koji je postavio CIKBiH - izjavio je nakon današnje sjednice predsjedavajući Općinskog vijeća Seid Škaljić.

Osvrnuo se i na imenovanje Mirsade Smajić za vršioca dužnosti općinskog načelnika.

- Današnje imenovanje Mirsade Smajić za vršioca dužnosti je logičan slijed nakon provedene procedure opoziva općinskog načelnika. Mi smo od Centralne izborne komisije BiH dobili pravosnažno rješenje o razrješenju prethodnog načelnika. Zakon je naložio da u situacijama kada načelnik izgubi mandat Općinskog vijeće je dužno da izabere vršioca dužnosti. Do sada je to bila osoba ovlaštena za obavljanje poslova iz nadležnosti općinskog načelnika sa ograničenjima, dok vršilac dužnosti može u punom kapacitetu obavljati funkciju načelnika općine - izjavio je predsjedavajući Škaljić, saopćila je Općina Stari Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.