open-navfaktor-logo
search
Jasne smjernice
Ove sedmice na snagu stupa pravilnik o posebnim prostorijama za pušenje, šta kažu ugostitelji i hotelijeri?
Predsjednik Udruženja hotelijera ističe da preporuke nisu problem za veće hotele i objekte, međutim smatra da su ugroženi mali kafići, odnosno bosanska kafana
AUTOR: A.G.-Z.
10.06.2024. u 07:45
get url
text
Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su pravilnik o uvjetima za posebne prostorije za pušenje, koji stupa na snagu 13. juna.
Pravilnik detaljno propisuje uvjete za posebne prostore i prostorije za pušenje, te definira izuzetke od opće zabrane pušenja.
Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH izjavio je za Faktor kako je ugostiteljima ostavljeno jako malo vremena za prilagodbu strogim odradbama pravilnika.  
- Pravilnik ima dosta nelogičnosti i anomalija. Jedna od preporuka je da oni koji imaju prostor veći od 50 kvadrata, moraju odvojiti prostor za pušače od minimalno 12 kvadrata i maskimalno 20 posto od ukupne površine sa ventilacijom, ali bez ikakve usluge. Zatvorit ćemo gosta u tor da ispuši cigaru i da se vrati. To je budalaština.  Zašto bih ja kao ugostitelj izdvojio prostor da gost ispuši, a da ne potroši. Ne može uzeti ni kafu ni nešto drugo - kaže Hadžić.  
On ističe da preporuke nisu problem za veće hotele i objekte, međutim smatra da su ugroženi mali kafići, odnosno bosanska kafana.
Predsjednik Udruženja ugostitelja Kantona Sarajevo Amar Trbović kazao nam je da 90 posto ugostitelja u KS ima profesionalne ventilacije i da je, u tom dijelu, sve usklađeno.
- Problem je za one koji imaju i hranu u svojoj ponudi i zbog čega mora postojati odvojena prostorija. Ima tu problema, Vidjet ćemo šta će biti kada inspekcija izađe na teren, hoće li biti rigorozni ili neće – kazao je Trbović.  
Kako je ranije objavljeno, vlasnici ugostiteljskih objekata koji žele dozvoliti pušenje moraju se pridržavati strogih smjernica.
Na vratima prostorija za pušenje moraju biti postavljene jasne oznake s natpisima: "Dozvoljeno pušenje. Pušenje je štetno za vaše zdravlje." i "Zabranjen ulazak i boravak lica mlađih od 18 godina." Ove oznake moraju biti formata A4, štampane crnim slovima na bijeloj pozadini, fontom Arial 28 bold, centralno postavljene.
Novčanom kaznom od 100 maraka kaznit će se svako fizičko lice za kršenje odredbe o zabrani pušenja. Pravna lica suočavaju se s kaznom od 2.000 do 5.000 maraka, dok odgovorna lica mogu biti kažnjena u rasponu od 300 do 1.000 maraka.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.