open-navfaktor-logo
search
Zastupnici za Srebrenicu
Ovo su parlamentarci koji podržavaju rad Memorijalnog centra Srebrenica
Početkom 2020. godine Memorijalni centar Srebrenica je pokrenuo inicijativu "Zastupnici/e za Srebrenicu", kroz koju su parlamentarci na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou pozvani da se priključe programu redovnog mjesečnog izdvajanja u iznosu od 100,00 KM za rad ove institucije.
10.08.2020. u 12:21
get url
text

Memorijalni centar navodi da je kroz ovu akciju u prvih šest mjeseci 2020. godine prikupljeno 16,700 KM. Iz institucije napominju da ovaj iznos ne obuhvata druge privatne doznake i donacije, već isključivo one prikupljene u ovoj akciji, a da će uskoro javnosti prikazati i rezultate svih donacija u prvih šest mjeseci 2020. godine.

- Iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su se inicijativi pridružili Nada Mladina, Vlatko Glavaš, Predrag Kojović, Aida Baručija, Zlatan Begić, Denis Bećirović, Nermin Mandra, Enver Bijedić, Halid Genjac, Mirjana Lepić-Marinković, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić, Nermin Nikšić, Safet Softić, Denis Zvizdić, Dženan Đonlagić i Adil Osmanović. Iz Parlamenta Federacije BiH inicijativu su podržali Osman Ćatić, Lana Prlić, Fahrudin Skopljak, Irfan Čengić, Šemsudin Kavazović i Amer Obradović. Iz Skupštine Brčko distrikta BiH značajnu donaciju je uplatio zastupnik Esed Kadrić - dodaju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Inicijativi se još priključuju zastupnice i zastupnici iz cijele zemlje.

- Iz Skupštine Kantona Sarajevo inicijativi su se pridružili izdvajanjima Sabahudin Delalić i Elvis Vreto. Iz Skupštine Tuzlanskog kantona to su učinili Selim Bešlagić, Smajo Mandžić i Žarko Vujović. Iz Skupštine Zeničko-dobojskog kantona redovno predloženi iznos izdvajaju Selvedina Sarajlić-Spahić, Emira Drnda-Čičkelić, Alma Kamenjaš, Sejad Zaimović, Mirela Mateaš-Bukva, Ćazim Huskić i Ramo Isak. Iz Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona 100,00 KM za Memorijalni centar Srebrenica od svoje naknade izdvaja zastupnik Šerif Špago - napominju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je poručio da su ova izdvajanja važna na simboličnom nivou te da očekuje da će Memorijalni centar Srebrenica, po okončanju pandemije COVID-19 upriličiti okupljanje parlamentaraca koji su se pridružili inicijativi.

- Cilj je da pokrenemo Lidersku inicijativu za Srebrenicu, koja će uz ove zastupnike, okupiti načelnike, gradonačelnike, ministre i premijere koji su podržali Memorijalni centar. Nakon toga, inicijativa će se proširiti i na lidere iz svijeta, te ćemo kroz to graditi jednu dugotrajnu i održivu saradnju na zagovaranju zakonskih rješenja protiv negiranja genocida, ali i pokretati proaktivne programe edukacije, uključivanja mladih, međuetničkog i međureligijskog dijaloga - zaključio je Suljagić.

Iz Memorijalnog centra napominju da lista nije konačna, s obzirom da transakcije prolaze različitim intenzitetom. S tim u vezi, pozivaju sve koji su se suočili sa nekim izazovom pri uplatama donacija da kontaktiraju direktno Memorijalni centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.