open-navfaktor-logo
search
CIKBiH
Ovo su preliminarni rezultati izbora u Srebrenici i Doboju
Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK) Željko Bakalar izjavio je na večerašnjoj press konferenciji da na ponovljenim izborima za gradonačelnika Grada Doboja prema 96 obrađenih biračkih mjesta vodi Boris Jeremić, kandidat Saveza nezavisnih socijademokrata (SNSD) sa osvojenih 67,44 posto glasova.
22.02.2021. u 00:36
get url
text

Na izborima za načelnika Srebrenice, koje su probosanske političke stranke bojkotovale, u vodstvu je kandidat Koalicije "Zajedno za Srebrenicu" Mladen Grujičić koji je osvojio 67,62 posto glasova.

U rezultate izbora uključeni su i rezultati s redovnih biračkih mjesta čiji rezultati nisu poništeni odlukom CIK-a.

Odziv birača na ponovljenim izborima u Doboju je 55,43 posto, a u Srebrenici 42,87 posto, rekao je Bakalar.

Danas su održani ponovni izbori za gradonačelnika Grada Doboja i Skupštinu Grada Doboja na 89 biračkih mjesta, te za načelnika općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta, i to 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu u Gradačcu i Živinicama.

- Prema informacijama koje smo dobili iz gradske Izborne komisije Doboj i općinske izborne komisije Srebrenica, te od naših supervizora, biračka mjesta su zatvorena večeras u 19 sati, osim tri biračka mjesta u Doboju koja su zbog kašnjenja u otvaranju zatvorena iza 19 sati, a posljednje biračko mjesto je zatvoreno u 19.40 sati – kazao je Bakalar.

U Doboju je, kako je kazao, od 61.300 registriranih birača na svim redovnim biračkim mjestima glasalo 32.764 birača ili 53,42 posto, što je značajno manje u odnosu na ukupan odziv sa redovnih biračkih mjesta na izborima koji su održani 15. novembra 2020.

- U Srebrenici od 10.524 registriranih birača na svim redovnim biračkim mjestima glasalo je 4.897 birača ili 46,53 posto. To je odziv kada se saberu izbori koji su održani danas na biračkim mjestima koja su ponovljena i na onim biračkim mjestima koja nisu ponovljena, a izbori su održani 15. novembra – istakao je Bakalar.

Centralna izborna komisija, napomenuo je, nije dobila niti jedan prigovor koji se odnosi na povrede izbornog procesa, a koje su u prvostepenoj nadležnosti CIK-a.

- Zaprimili smo svega tri prigovora koja su dostavljena na prvostepenu nadležnost gradskoj Izbornoj komisiji Doboj – od strane Socijalističke partije dva prigovora i jedan prigovor od političkog subjekta "Banja Luka zove". Taj prigovor se odnosi na akreditirane promatrače i problematiku koja je vezana za to pitanje, pa kada budemo imali odluke gradske Izborne komisije Doboj, onda ćemo i odlučivati dalje da li je to finalno ili ne – kazao je.

Bakalar je dodao da su tokom dana redovno dobijali infromacije MUP-a RS prema kojima nije bilo utvrđenih propusta kao ni informacija koje bi ukazivale na ugroženost samog izbornog procesa, osim jednog slučaja narušavanja javnog reda.

- Na sve ostale prigovore koji su dolazili od strane pojedinaca i političkih subjekata smo redovito obavještavali MUP RS-a, međutim prema njihovim prijavama MUP je reagirao i nije našao bilo kakvih elemenata za ono što je navođeno u tim prigovorima – istakao je.

On je napomenuo da su u rezultat današnjeg glasanja uključeni i rezultati sa redovnih biračkih mjesta na kojima nisu poništeni izbori održani 15. novembra 2020.

- Rezulatate za Skupštinu Grada Doboj i Skupštinu općine Srebrenica pristižu i unose se u aplikaciju tako da obavještavam javnost da će ti rezultati biti objavljeni u jutarnjim satima putem web stranice www.izbori.ba – kazao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.