open-navfaktor-logo
search
Čeka se rebalans budžeta
Pacijentima u FBiH svaki dan je godina, Biščević Tokić: Liste čekanja su diskriminirajuće, Vlada je najodgovornija
Teško oboljeli pacijenti u Federaciji Bosne i Hercegovine razočarani su odnosom vladajuće "Trojke", koju čine SDP, Narod i pravda i Naša stranka.
03.10.2023. u 21:32
get url
text

Iako im je, kako nam rekoše krajem septembra na sastanku premijer FBiH Nermin Nikšić najavio da bi sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH trebala biti održana oko 5. oktobra, na čijem bi se dnevnom redu trebao naći i rebalans budžeta za 2023, od toga očigledno neće biti ništa.

Ne dočekaju terapiju

- Danas je 3. oktobar i niko ne zna kada bi se sjednica mogla održati i da li će se na dnevnom redu naći rebalans budžeta? Teškim pacijentima svaki dan je godina, da li oni koji odlučuju o našim životima to znaju? Ostaje nam da čekamo sjednicu od koje zavise životi više od 1.700 pacijenata koji se u ovom trenutku nalaze na listi čekanja za terapije i određene zdravstvene usluge - navodi Serdarević-Stefanišin.

 VEZANI TEKST - Teškim pacijentima do kraja godine treba 70 miliona KM ili će se "desiti narod"

Rebalans budžeta još prije dva mjeseca, prije kolektivnog godišnjeg odmora u augusta, trebao se naći pred zastupnicima, ali je prema riječima Jasmine Biščević Tokić, zastupnice (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, povučen sa dnevnog reda.

- Poslije toga i do danas mi nemamo informaciju kad premijer Nikšić namjerava vratiti rebalans budžeta u zastupničke klupe. Sve dok se to ne desi, pacijenti koji se nalaze na listi čekanja neće moći dobiti terapiju i pregled. "Trojci" je valjda bitnije da zaduži FBiH sa 200 miliona KM, što je i učinjeno na posljednjoj sjednici. Na zdravstvo je otišlo 110 miliona maraka, ali se uopće ne vidi koji je draft pregovora i šta se nudi od zdravstvenih usluga. Navodi se "kako će unaprijediti zdravstveni ishod". Ishod je neki krajnji cilj i on se ne može unaprijediti, valjda treba djelovati prije ishoda. Pretpostavljam da se radi o lošem prijevodu sa engleskog jezika. No hoću da kažem da su oni FBiH zadužili za 200 miliona KM, a da mi upoće ne znamo u šta će taj novac otići, da li u opremu, preventivne preglede, pacijente na listi čekanja koji su za mene prioritet i trebali su, ako nemaju novca, i zadužiti Federaciju kako bismo je ukinuli - naglašava Biščević Tokić.

Jasmina Biščević Tokić

Za listu čekanja kaže kako je diskriminirajuća.

- Kako ćete od tih ljudi znati ko je prioritet. Ni u jednoj zemlji ne postoji lista čekanja kakva je kod nas. Nažalost, poznavala sam momka koji je i preminuo, a nije dočekao terapiju - dodaje Biščević Tokić.

Do 31. jula na listama čekanja za terapiju i određene zdravstvene usluge Fonda solidarnosti koji je pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZO)FBiH, bilo je 1.590 pacijenata, među kojima su onkološki, bolesnici sa multipla sklerozom, reumatskim bolestima, rijetkim oboljenjima, poput cistične fibroze...

U međuvremenu taj broj je porastao na 1.771, te ukoliko se nešto pod hitno ne uradi brojka bi do kraja 2023. mogla narasti na 2.000 onih koji će, prema riječima Seada Sefića, predsjednika Udruženja oboljelih od raka prostate, biti u smrtnoj opasnosti.

 VEZANI TEKST - Serdarević-Stefanišin: Vlada FBiH od pacijenata traži rješenje jer ga ona nema, to je žalosno

A kako bi se spasili njihovi životi, do kraja godine potrebno je 70 miliona KM koje rebalansom budžeta treba osigurati Vlada FBiH.

- Nisu to neke pare, pacijenti traže 70 miliona KM da bi do kraja 2023. riješili listu čekanja, a onda za svaku narednu godinu trebaju po 150 miliona maraka. Mislim da je tu Vlada FBiH najodgovornija. Zastupnici SDA će to podržati. Naš šef Kluba zastupnika SDA Mirsad Zaimović i ranije je podnosio inicijativu da se osigura novac za lijek oboljelima od cistične fibroze tako da mi ostajemo na tom kursu. No nije do nas, čekamo da vladajuća "Trojka", kako izvršna, tako i zakonodavna, što prije donese rebalans budžeta - kaže Biščević Tokić.

Na pitanje - da li zastupnici imaju informaciju za kada bi mogla biti zakazana sjednica, Biščević Tokić odgovara kako još ništa ne znaju.

- Mora se voditi računa da se poziv za sjednicu dostavlja zastupniku najmanje 12 dana prije dana održavanja planirane sjednice. Osim toga, budžet ne može ići na hitnoj sjednici, može po nekom skraćenom hitnom postupku. Očekujemo da bi kolegij ubrzo mogao biti, a sjednica pretpostavljam krajem oktobra - ističe Biščević-Tokić.

Štrajk glađu

Za teške pacijente svaki dan je godina, a bude li se odugovlačilo sa usvajanjem rebalansa budžeta, prema njihovim riječima, trebat će i više od 70 miliona KM.

- Broj pacijenata na listama čekanja svakodnevno raste. Na manje ne pristajemo, dva, tri ili pet miliona maraka neće poboljšati stanje bolesnika, te ponude neka ostave sebi - dodaje Serdarević-Stefanišin.

 

Alma Serdarević-Stefanišin

Predstavnici udruženja teško oboljelih ne kriju razočaranje što su ih do sada primila samo dva kluba zastupnika političkih stranaka, i to DF i Stranke za BiH.

- Razočarani smo ponašanjem zastupnika SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde kojima su puna usta brige za građane, pacijente, a nisu se udostojili da nas pozovu i upitaju - za šta se to mi borimo, iako znaju u kakvoj smo teškoj situaciji - napominje Serdarević-Stefanišin.

Pacijenti na kraju poručuju da neće odustati i najavljuju da će na dan sjednice doći ispred zgrade Parlamenta FBiH.

- Da li ćemo taj dan slaviti ili stupiti u štrajk glađu, ovisi o ishodu sjednice. Pozvali smo da dođi svi oboljeli i njihove porodice. Sve zavisi od onih koji nas trenutno vode, ako dozvole da im teški pacijenti stupe u štrajk glađu, bit će to njihov poraz, neka se stide - istakla je Serdarević-Stefanišin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.