open-navfaktor-logo
search
Postoje preporuke
Paklene vrućine: Jesu li radnici na otvorenom prepušteni sudbini, šta kažu poslodavci, a šta sindikat?
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je još prošle sedmice izdalo preporuke poslodavcima da svoje poslovne aktivnosti usklade sa trenutnim vremenskim prilikama i poduzmu sve što je neophodno kako bi zaštitili svoje radnike od paklenih vrućina.
22.07.2023. u 07:47
get url
text

VEZANI TEKST - Narednih dana u BiH "paklene vrućine", sarajevska Hitna pomoć spremna za povećan priliv pacijenata

Tom preporukom apeluje se na poslodavce da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 17 sati, te da se rad nastavi poslije 17 sati. Onim poslodavcima koji zbog prirode posla to ne mogu učiniti, predloženo je da radno vrijeme počinje u šest ujutro. 

- U četvrtak sam bio u jednoj građevinskoj firmi koja ima pedesetak radnika gdje su radno vrijeme prilagodili nesnosnim vrućinama. Rade dvokratno, od šest ujutro do, čini mi se 11 sati, zatim je pauza, da bi se ponovo vratili na posao od 16 do 19 sati.

Znači, sve je stvar dogovora. Istina, to je dodatni trošak i za poslodavce i za radnike, ali se tako jednostavno mora zbog vremenskih neprilika - kazao je za Faktor Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, i naglasio:

- Priče kako poslodavci insistiraju ili naređuju da se mora raditi u najtoplijem dijelu dana nisu tačne. Niko od njih neće rizikovati da ostaje bez radnika koji će se dati otkaz, otići na bolovanje, drugu firmu... 

VEZANI TEKST - Poštuju li se preporuke: Građevinari na visokim temperaturama izloženi nehumanim uvjetima rada

Drugačiji stav imaju u Sindikatu građevinarstva i industrije građevinskog materijala FBiH.

- Mora se znati da u privatnim firmama, a većina građevinaca radi u takvim preduzećima, teško ili nikako mogu djelovati kao sindikat i ostvarivati svoja prava. Vidite i sami da ljudi rade i u podne, jednostavno nemaju izbora.

Evo, u Sarajevu se polaže asfalt i na temperaturama koje na suncu prelaze i 40 stepeni Celzijusa. Podsjećam da je temperatura asfaltne mase pri ugradnji najmanje od 110 do 135 stepeni. Kažu, mora se, to su optimalni uvjeti, a godinama svjedočimo da se asfaltira i u novembru, decembru... - kazali su nam u Sindikatu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.