open-navfaktor-logo
search
Sačiniti novi izvještaj
Parlament BiH: Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona vraćen Komisiji na ponovno razmatranje
Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ponovno će razmatrati principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. 
27.04.2022. u 17:51
get url
text

Naime, Zastupnički dom danas nije prihvatio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o predloženom zakonu, te joj je predloženi zakon vraćen da ga ponovno razmotri i sačini novi izvještaj.

Ove principe predložili su Adil Osmanović, Halid Genjac, Alma Čolo, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić, Edita Đapo, Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Zukan Helez, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija, Damir Arnaut, Predrag Kojović i Denis Zvizdić.

VEZANI TEKST - Žustra rasprava o mišljenju komisije o pitanju integriteta izbora: "Nisam doktor, ali mogu pogledati"

Zastupnici su se danas izjašnjavali i o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije koja, po drugi put, nije podržala principe Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač zastupnik Denis Zvizdić.

S obzirom na to da je ovo drugo negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o predloženom zakonu, u skladu s Poslovnikom, obustavlja se zakonodavna procedura.  Zastupnici su prihvatili Odluku o upućivanju zahtjeva za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini po ubrzanoj proceduri.

Dom naroda je ranije usvojio ovu Odluku i zadužio predsjedavajuće domova da uime PSBiH upute takvu inicijativu Evropskom parlamentu, Evropskom vijeću, Evropskoj komisiji i Vijeću Evropske unije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.