open-navfaktor-logo
search
Prioriteti
Penzioneri o 13. penziji: Nama treba povećanje za 17 posto a ne jednokratne pomoći
Upravni odbor Saveza udruženja penzionera Federacije BiH je 24. januara donio odluku da se traži 13. penzija u visini od po 640 KM zbog strahovitog udara inflacije na ovu populaciju i zahtjev je proslijeđen prema Vladi Federacije BiH.
29.02.2024. u 08:15
get url
text
Penzioneri
Penzioneri

VEZANI TEKST - Povećanje januarskih penzija u FBiH pet posto, penzioneri traže 13. penziju u visini 640 KM

Odgovor do danas nisu dobili.

Akontativno sa pet posto povećane su januarske penzije u FBiH pa najniža iznosi 565 KM, zagarantovana je 674,52 KM. Za razliku od ovih pet posto, usvajanjem Budžeta FBiH za ovu godinu, povećana je i plaća premijera FBiH za skoro 400 KM, federalnih ministara za 360 KM, federalnih parlamentaraca za 312 KM...

- Zahtjev za 13. penziju je pokušaj Saveza udruženja penzionera FBiH da nešto uradi. Bilo bi dobro da znamo koliko će biti povećanje penzija 15. aprila. Svaka marka penzioneru ali i radnicima je dobro-došla ali mi nemamo mnogo koristi od pomoći. Nama treba povećanje penzija! Sve ove jednokratne pomoći su utopija - govori Mirsad Terzić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Unsko-sanskog kantona.

Dodaje, kako je Vlada FBiH znala sebe "pripaziti" povećati plaće, tako treba da poveća i penzije.

VEZANI TEKST - Članovima Vlade FBiH, zastupnicima..., plaće uvećane za stotine KM, borcima za 16 feninga po mjesecu provedenom u odbrani

- Sada treba i nama da povećaju aprilske penzije. To je rješenje našeg problema. Smatram da bez 15 ili 17 posto nemamo šta očekivati, sve ostalo je vraćanje unazad - govori Terzić.

Razgovarali smo i sa Edom Hajdukom, predsjednikom Udruženja penzionera Konjic.

- Ne očekujem 13. penziju jer ko god nam šta obeća, slaže. Ako izađemo na šest posto povećanja penzija u aprilu, mi smo "na konju" kakva je sada situacija. Ovi iz Federalne vlade su sebe pripazili - govori Hajduk i dodaje kako oni ne mogu utjecati na poboljšanje položaja penzionera.

- Imamo predstavnike u Savezu pa neka se bore - kazao je.

Upitali smo da li to znači da on ne treba da se bori za status penzionera iako predstavlja jedan broj njih u Konjicu.

- Radim koliko mogu, što vidim svojim očima tome vjerujem. Ne očekujem ništa - kazao je Hajduk.

U Federaciji BiH je nešto više od 440.000 penzionera od kojih 70 posto živi veoma teško.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.