open-navfaktor-logo
search
Svaki fening pravdaju
Penzioneri ZDK traže da se 24 lijeka stave na esencijalnu listu, evo kako je riješen prijevoz za kontrolne preglede
Sklopljen je ugovor sa općinama kako bi se penzioneri iz rubnih područja Vareša i Breze prevezli u Zenicu na kontrolne ljekarske preglede besplatno. Ranije su prema riječima Mustafe Trakića prijevoz morali debelo plaćati
AUTOR: E.D.-Š.
30.06.2024. u 21:00
get url
text
Savez udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona traži da se na esencijalnu listu uvrsti 24 lijeka koje najviše koriste penzioneri, a koji su skupi i mnogi ih teško mogu kupiti zbog malih penzija.
Mustafa Trakić, predsjednik Saveza, očekuje da će im nadležne institucije izaći ususret.
- Nedavo smo imali i sastanak sa premijerom ZDK Nezirom Pivićem. Saslušao nas je i mislim da će takav sastanak imati rezultate. Mi u kantonu imamo takozvane markice koje koštaju 20 KM i plate se godišnje, a koje koriste na način da kada ih platite, tada je laboratorija besplatna, ultrazvuk, a bez toga bi se moralo plaćati. Veći efekat je za nas ako se ovi lijekovi koje smo tražili stave na esencijalnu listu nego da se ukinu ove markice - govori Trakić.
Kaže kako su prošle godine uspjeli riješiti kontrolne preglede za penzionere iz rubnih područja Vareša i Breze.
- Oni nisu bili uvezani sa administrativnom sredinom, kantonom. Svaki penzioner koji je trebao dolaziti na kontrolne preglede nakon liječenja u bolnici u Zenici, morao je debelo plaćati prijevoz. E sada ne plaćaju. Postoji ugovor sa općinama Vareš i Breza da snose troškove.
Sklopljen je ugovor sa autoprijevoznikom i metoda koja se primjenjuje jeste da penzioner dođe sa uputnicom u udruženje, oni mu daju kartu za Zenicu. On tu kartu da vozaču. Kada se vrati, donese potvrdu da je bio na pregledu i sve se to kompletira. Ovaj vozač vrati tu kartu i onda se šalje u općinu i ona daje novac. Možda je malo komplikovano, ali problem je nakon tri godine riješen - ispričao nam je Trakić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.