open-navfaktor-logo
search
Upravni odbor odlučio
Penzioneri idu u potpisivanje peticije, ovo su njihovi zahtjevi, ukoliko se vlast ogluši, slijede masovni protesti
U peticiji stoje penzionerski zahtjevi doneseni na Skupštini Saveza koja je održana 15. maja
AUTOR: E.D.-Š.
20.06.2024. u 20:54
get url
text
FOTO: Faktor
Upravni odbor Saveza udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovine odlučio je na posljednjoj sjednici da se krene u potpisivanje peticije širom Federacije koja će sadržavati zaključke usvojene na Skupštini Saveza 15. maja ove godine. Peticijom penzioneri traže izmjene Zakona o PIO-u FBiH, jednokratnu novčanu pomoć i povećanje penzija.
Protesti upozorenja sredinom augusta 
Potpisivanje će trajati do sredine augusta, a potom će uz održavanje protesta upozorenja u Sarajevu pred zgradom Vlade Federacije BiH biti predati predstavnicima Federalne vlade.
Ukoliko Vlada FiH ozbiljno ne shvati zahtjeve iz peticije, uslijedit će masovni protesti penzionera u cijeloj Federaciji BiH u septembru.
- Peticija će biti narednih dana spuštena prema nama, a mi ćemo je distribuirati prema općinskim udruženjima, a oni prema mjesnim podružnicama iz kojih će se ići od penzionera do penzionera sa peticijom. Mogu potpisivati svi penzioneri, a kojih je u Federaciji više od 400.000, a ne samo članovi udruženja. U peticiji stoje penzionerski zahtjevi doneseni na Skupštini Saveza. To su izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH u smislu da se penzije povećavaju prema rastu prosječne plaće u FBiH i potrošačkoj korpi, a ne kako je sada, prema rastu bruto domaćeg proizvoda i indeksa potrošačkih cijena - govori za Faktor Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.
Među zahtjevima sadržanim u peticiji jeste jednokratna pomoć penzionerima zbog inflacije.
Ostajemo pri zaključku o masovnom protestu 
- Tražimo i povećanje penzija koje je u uskoj vezi s izmjenama Zakona o PIO-u. Na nedavnom sastanku sa predstavnicima Vlade FBiH premijer FBiH Nermin Nikšić je obećao da će gledati da iznos jednokratne pomoći bude što veći, iznos nije preciziran, a zavisit će od rebalansa budžeta koji mi očekujemo u što skorije vrijeme.
Do polovine augusta mora se peticija završiti i onda je predajemo Vladi pri čemu ćemo održati proteste upozorenja pred zgradom Vlade FBiH jer peticiju ne nose samo predsjednici penzionerskih udruženja već i članovi upravnih odbora. Ukoliko se ne udovolji peticiji, naravno da ostajemo pri zaključku o masovim protestima u septembru - poručio je Trakić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.