open-navfaktor-logo
search
Imaju li korist penzioneri
U šta će biti utrošeno odobrenih 120.000 KM za rad penzionerskih saveza u FBiH u ovoj godini?
Prošle godine od novca iz budžeta FBiH išlo je 30 posto za rad saveza, a 70 posto prema krajnjim korisnicima. Nije išlo nikome "na ruke", govori Mustafa Trakić
AUTOR: E. Duvnjak-Šalaka
19.06.2024. u 07:46
get url
text
Redžo Mehić, Adnan Delić i Ivan Kožul
Redžo Mehić, Adnan Delić i Ivan Kožul
Za finanasiranje rada penzionerskih udruženja u Federaciji BiH iz budžeta Federacije BiH izdvojeno je 120.000 KM za razliku od dosadašnjih 80.000 KM, a ugovore sa predstavnicima dva saveza potpisao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.
Ugovor je potpisan sa Redžom Mehićem, predsjednikom Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, i Ivanom Kožulom, predsjednikom Saveza kantonalnih udruga umirovljenika u FBiH.
Postavlja se pitanje gdje ide novac iz budžeta FBIH dodijeljen penzionerskim savezima.
Po 100 KM dobili najugoženiji penzioneri 
- Prošle godine od novca iz budžeta FBiH išlo je 30 posto za rad saveza, a 70 posto prema krajnim korisnicima. Nije išlo nikome "na ruke", pa pretpostavljam da će tako biti i ove godine i da će novac ići penzionerima sa najnižim penzijama. Mi znamo da imamo mnogo tih sa srazmjernim penzijama do 300 KM. Konačna odluka će biti donesena 19. juna na sjednici Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH - govori nam Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Federalnog saveza i predsjednik Saveza penzionera Zeničko-dobojskog kantona.
Kaže kako se spisak od prošle godine ne može ponoviti.
- Dostavljaju ih udruženja sa imenima, prezimenima, matičnim i brojem lične karte, kao i brojem bankovnog računa. Nema nikome "na ruke". Prošle godine su najugroženiji dobili jednokratnu pomoć od po 100 KM pa vjerujem da će tako biti i ove godine. U ZDK za ovu godinu sam pripremio podatke za pomoć za oko 270 penzionera. Imamo ovdje 300 penzionera kojima moramo pomoći jer imaju penzije 295 KM, a ljudi imaju više od 40 godina radnog staža, samo njihov problem je što su dio zaradili u Federaciji, a dio u Srbiji ili RS-u - govori Trakić.
Ako 70 posto ide penzionerima, upitali smo gdje se konkretno potroši 30 posto od novca koji se dobije iz budžeta FBiH.
Kantonalnim savezima ide po tri feninga od članarina 
- Tih 30 posto ide za rad saveza, naknade, putne troškove, skupštine, upravne odbore, komisije i ponovo ne može to biti, tražimo donatore, sponzore . Da bi moj čovjek iz Tešnja otišao za Sarajevo, minimalno putnih troškova mu treba 50 KM. Uredu je raditi honorarno, ali niko nije lud da radi od svojih para. A mi imamo finansijskim planom, godišnjim planom rada, predviđene sjednice upravnih odbora, ja imam osam sjednica. Međutim, uvijek moramo još dvije-tri vanredne održati - kaže Trakić i dodaje:
- Evo sada poslije 19. juna ako se donese odluka, a vjerujem da hoće, za potpisivanje peticije i vanredne proteste, to nije planirano. Meni treba najmanje 5.000 KM da bih otišao sa tri-četiri autobusa u Sarajevo na proteste koji se tiču ispunjavanja naših zahtjeva koji su utvrđeni na prošloj Skupštini Saveza udruženja penzionera FBiH - govori nam Trakić.
Osvrnuo se i na pitanje koliko dobiju od članarina koje uplaćuju penzioneri pri općinskim udruženjima.
- Kantonalnim savezima, kao i Federalnom ide po tri feninga od svakog penzionera. Godišnje mi u ZDK dobijemo 16.000 KM. Sa tim novcem možemo ključ u ruke i kući da ne hodamo i ne molimo za pomoć.  Troškovi Federalnog saveza su daleko veći. Kada je Skupština, Mehić ima  najmanje šest-sedam delegata iz Unsko-sanskog kantona kojima mora platiti konak da bi prisustvovali - ispričao nam je Trakić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.