open-navfaktor-logo
search
Trakavica
Pilavu istječe mandat v. d., slučaj Gavrankapetanović u ćorsokaku: Ima li Vlada FBiH odgovor
Hoće li Vlada FBiH možda sutra ili neki drugi dan dati saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića ili od privremenog Upravnog odbora najveće zdravstvene ustanove u državi ipak zatražiti poništavanje konkursa, niko pouzdano ne zna
AUTOR: A. S.
22.05.2024. u 21:31
get url
text
Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović
Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović
Nema kraja trakavici oko imenovanja prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na mjesto generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).
Hoće li Vlada Federacije Bosne i Hercegovine možda sutra ili neki drugi dan dati saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića ili od privremenog Upravnog odbora najveće zdravstvene ustanove u državi ipak zatražiti poništavanje konkursa, niko pouzdano ne zna ili o tome ne želi govoriti javno.
Među rijetkim koji se ipak ne ustručavaju ponešto o ovome reći za medije je i doc. dr. Jasmin Šutković, član privremenog Upravnog odbora KCUS-a.
Šutković kaže "kako ne može prihvatiti Zaključak Komisije da se radi o grešci u konkursu".
Dodaje "da su svi politički akteri obaviješteni da Komisija, koju je imenovala Vlada FBiH, a koja je u roku od pet dana trebala donijeti konačan sud o imenovanju Gavrankapetanovića, ni nakon više od mjesec dana, nije uradila svoj posao".
Podsjetimo, Komisija Vlade FBiH 14. maja u KCUS-u je pregledala svu dokumentaciju u vezi sa imenovanjem Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, kada su "nađene tehničke greške u konkursu, pa je predloženo da se konkurs poništi".
- Komisija u proširenom sastavu, jer smo na zadnjoj sjednici Upravnog odbora zamolili da njen član bude i pravnik Ajdin Zulić iz Bihaća, provjeravala je nešto za šta nije nadležna, a to je - da li je konkurs ispravan? To nije u njihovoj nadležnosti, jer Komisija je imenovana samo da provjeri dokumentaciju - pojašnjava Šutković.
Kaže kako dva člana Komisije, predsjednik Upravnog odbora prof. dr. Benjamin Kulovac i pravnik Ajdin Zulić, nis potpisali zaključak Komsije koji je upućen Federalnoj vladi.
- Neki članovi Komisije osporavaju Uvjerenje kao validan pravni dokument. Čak tvrde da je on važio godinu dana na osnovu nekih svojih pravilnika. Međutim, na Uvjerenju jasno piše da ono važi do izdavanja diplome. U tom momentu Gavrankapetanović nije bio podigao diplomu sa Ekonomskog fakulteta. Komisiji u KCUS-u, koja je pregledala dokumentaciju svih prijavljenih kandidata, to je bio dovoljan dokaz da Gavrankapetanović ima magistarski iz zdravstvenog menadžmenta - navodi Šutković.
Naš sagovornik smatra kako su velike stvari u pitanju.
- Ne znam da li se radi o novcima, nečijem monopolu i zašto Gavrankapetanović ne odgovara ljudima gore. Većina onih koji sjede u Upravnom odboru ne mogu prihvatiti da je razlog svega greška u konkursu niti ćemo prihvatiti da je Komisija sa KCUS-a, koja je Gavrankapetanovića predložila kao prvorangiranog, nešto pogriješila. Ovo će im sve pasti u vodu. Ukoliko se ipak neki članovi Upravnog odbora predomisle i konkurs padne, ne znam šta će Gavrankapetanović odlučiti, da li će se prijaviti ili neće - kaže Šutković.
Kako trenutnom v. d. generalnog direktora KCUS-a, doc. dr. Alenu Pilavu, mandat istječe krajem maja, prema riječima Šutkovića, najvjerovatnije će se imenovati novi v. d. generalnog direktora ustanove.
- Nisam siguran za ime, pa vam ne mogu reći ko je to, možda ćemo to saznati sutra ili prekosutra. Na Vladi FBiH je da donese odluku, na premijeru Nerminu Nikšiću i ljudima oko njega - istakao je Šutković.
Krajem prošle godine (28. decembar) Upravni odbor, nakon provedene konkursne procedure, za generalnog direktora imenovao je Gavrankapetanovića.
Za preuzimanje dužnosti bilo je potrebno još da federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac da svoju saglasnost, no to se nije desilo.
Rimac je do sada u dva navrata odbio dati saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića, obrazlažući svoj stav time "da Gavrankapetanović nije priložio diplomu o završenom postdiplomskom studiju, nego samo uvjerenje Ekonomskog fakulteta da je uspješno diplomirao u oblasti menadžmenta u zdravstvu".
Zbog toga je protiv Rimca krivičnu prijavu SIPA-i podnio ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.