open-navfaktor-logo
search
Dajte stenogram
Pitanje izbora člana Predsjedništva BiH čeka izmjene Ustava ili ne: Konaković se ponaša kao da nije bio na istom sastanku s Čovićem
Predstavnici vladajuće koalicije, koju čine "Trojka" (NiP, SDP i Naša stranka), HDZ i SNSD, jučer su na sastanku u Sarajevu dogovorili da do kraja iduće sedmice njihove radne grupe usaglase tri zakona, među njima Izborni zakon Bosne i Hercegovine.
09.02.2024. u 19:17
get url
text

VEZANI TEKST - Čović: Sve kolege su se složile, jasno je kako će se birati "hrvatski član" Predsjedništva BiH

Izjave nakon sastanka dali su predsjednici SDP-a, HDZ-a i SNSD-a Nermin Nikšić, Dragan Čović i Milorad Dodik. 

Dragan Čović, lider HDZ-a, o pitanju izmjena Izbornog zakona govorio je da se radi i o izmjeni načina izbora člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nikšić, kao predstavnik "Trojke" nije negirao. 

Na istom sastanku bio je i Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, koji pak danas daje malo drugačije izjave.

Konaković je danas naglasio da su predstavnici vladajućih stranaka jučer na sastanku u Parlamentarnoj skupštini BiH pokazali više interesovanja o toj temi (evropski put BIH i ispunjavanje uvjeta) nego na ranijim sastancima. Rekao je da se nada da će korektno do kraja realizovati jučerašnji razgovor.

U vezi izmjene Izbornog zakona BiH kazao je da je bitan dio koji se tiče integriteta izbora.

Kako prenosi Fena, pojasnio je da HDZ insistira da se u okviru tehničke izmjene Izbornog zakona riješi i pitanje člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, te dodao da će oni pristati na to samo ukoliko se to pitanje riješi u okviru ustavnih reformi.

VEZANI TEKST - Čović obznanio: "Trojka" se u Mostaru složila s našim prijedlogom izmjena Izbornog zakona

Suprotno tome, Čović je jučer kazao da idu sa, između ostalog, korekcijom u vezi načina izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Kazao je da će sveobuhvatna izmjena Izborog zakona biti kada bude promijenjen Ustav, od čega sada nema ništa, pa stoga sada idu s izmjenom koja se tiče izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Napomenuo je da je model koji je HDZ ponudio "prije 15-ak dana u Mostaru prijateljima iz 'Trojke' po meni i po njima je bio korektan, prihvatljiv".

To isto je istakao i danas u Žepču. 

Iz vladajuće koalicije su davali različita tumačenja i sastanka održanog u Laktašima. Iz SNSD-a su govorili da su se dogovorili, a Konaković je, nakon niza kritika, ustvrdio da je to bio razgovor, a ne dogovor, pa je Dodik zaprijetio i objavom stenograma kojeg je prizivao i Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.