open-navfaktor-logo
search
Federalni zastupnik
Pivić: Novim nametanjem bi se dodatno ojačala pozicija HDZ, a Bošnjaci bi bili lišeni političkih prava
U javnosti su se pojavile nove infomacije o mogućim nametanjima koja planira visoki predstavnik, a čiji je cilj delegitimizacija izborne volje Bošnjaka i lišavanje Bošnjaka njihovih političkih prava na participaciju u vlasti, navodi zastupnik Stranke demokratske akcije u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Nezir Pivić.
26.03.2023. u 18:15
get url
text

- Konkretno, visoki predstavnik, kako su objavili mediji, pod izgovorom "deblokade Federacije" planira da ozakoni Vladu Federacije bez sva tri potpisa, s tim da uvodi mogućnost veta. O vetu predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH iz reda Hrvata, odlučivali bi klub Hrvata u Domu naroda i Skupština Zapadno-hercegovačkog kantona u kojoj vladu samostalno pravi HDZ. To znači da Vladu Federacije nikada ne bi bilo moguće formirati bez volje nekoliko desetina hiljada Hrvata i to isključivo iz jednog kantona - kaže Pivić.

Podsjeća kako je visoki predstavnik noći 2. oktobra 2022. godine izvršio nametanje u korist HDZ, a koje je do sada nezabilježeno u demokratskom društvu i na taj, ističe, način grubo je povrijedio vladavinu prava i pravnu sigurnost.

- Novo nametanje kojim bi se dodatno ojačala pozicija HDZ, a Bošnjaci bili lišeni političkih prava, razorilo bi sve demokratske standarde, vladavinu prava i trajno skrenulo Bosnu i Hercegovinu sa puta u EU na put država sa oktroisanim ustavom i izbornim pravilima. Bošnjaci su svoja građanska i politička prava platili najvišom mogućom cijenom i ta će svoja prava braniti svim pravnim i zakonitim političkim sredstvima - smatra Pivić te dodaje:

- Nakon što je entitet RS prepušten u ruke samo srpskog naroda, ovim izmjenama bi se Federacija BiH prepustila u ruke HDZ-a, odnosno Hrvata. Bošnjaci bi kao većinski narod bili lišeni bilo kakvih prava u vlastitoj zemlji i nad njima bi, praktično, vladali politički predstavnici Srba i Hrvata, odnosno Beograd i Zagreb.

Javno postavlja pitanja svima, a posebno, navodi, političarima iz "Trojke" koji "danima moljakaju visokog predstavnika da nametne odluku":

- Da li je moguće uopće zamisliti da visoki predstavnik ovakve izmjene nametne u entitetu RS i prepusti potpredsjednicima iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda da formiraju vladu bez mišljenja predsjednika entiteta Milorada Dodika?

- Zašto "Trojka" i na tome ne insistira, već isključivo od visokog predstavnika traži da ih dovede na vlast u FBiH?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.