open-navfaktor-logo
search
Ugrožen finansijski sektor
Pivić: Trenutna vlast se trudi da BiH ponovo završi na "sivoj listi" Moneyvala
Stručni tim Odbora stručnjaka za sprečavanje pranja novca Vijeća Evrope (Moneyval) u Bosnu i Hercegovinu stiže u februaru naredne godine. Vraćanje BiH na "sivu listu" postaje sve izvjesnije jer vlasti nisu usvojile potrebne zakone niti provele reforme za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.
24.09.2023. u 21:49
get url
text

VEZANI TEKST - Načini i tehnike: Kako se pere novac u Bosni i Hercegovini

Predstavnici administracije Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u BiH pozvali su vlasti u Federaciji da hitno usklade propise u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorizma kako se zemlja ponovo ne bi našla na "sivoj listi" Moneyvala, što bi joj značajno otežalo finansiranje s inostranstvom.

Stručni tim Odbora stručnjaka za sprečavanje pranja novca Vijeća Evrope (Moneyval) u BiH stiže u februaru naredne godine. Osam godina nakon što je naša zemlja skinuta sa "sive liste", vraćanje na nju postaje sve izvjesnije jer vlasti nisu usvojile potrebne zakone niti provele reforme za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Nezir Pivić, federalni zastupnik i šef Delegacije Moneyvala u prethodnom sazivu Vijeća ministara, kaže kako status "punog povjerenja" komiteta Moneyvala, a koji BiH trenutno ima, najviše znači privrednicima i finansijskom sektoru kojim je bitno olakšano poslovanje i transakcije prema inostranstvu.

- Usvajanje novog, sa pravnom stečevinom EU-a, standardima FATF i MONEYVAL-a usklađenog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti prvi je korak u pravom smjeru.

Međutim, taj zakona je jedan od uvjeta. Postoji niz drugih pravnih propisa koje je potrebno usvojiti i one postojeće izmijeniti i dopuniti kako bi bili ispunjeni uvjeti koje od nas traži komitet eksperata Moneyvala. Radi nebrige aktuelne vlasti i opće nezainteresiranosti da se bori protiv pranja novca i sistemske korupcije, nema optimizma da će konkretne mjere biti poduzete i potrebni propisi usvojeni.

Bosna i Hercegovine trenutno uživa status "punog povjerenja" u komitetu Moneyvala, a koji je rezultat rada proteklih saziva Vijeća ministara i Moneyval tima BiH. Suštinske benefite ovog statusa osjete građani, privrednici i finansijski sektor u svome svakodnevnom poslovanju. Upravo će razorne posljedice stavljanja na "sivu listu" biti najteže na ove grupe i na svakodnevne poslovne transakcije. Ponavljam, svojom nebrigom trenutna vlast se trudi da Bosna i Hercegovina bude vraćena na "sivu listu" - kazao je za Faktor Pivić.

VEZANI TEKST - Petočlana grupa optužena za pranje novca: Iz BiH iznijeli milione eura koji su potom uplaćeni na račune u Kini

Podsjetio je kako je 2015. godine nakon preuzimanja obaveze od Vijeća ministara da predvodi delegaciju ispred BiH u izvještavanju pred FATF,  a kasnije i pri komitetu eksperata Moneyvala, zatekao stanje u kojem smo bili na sivoj i blizu crne liste. U oktobru 2020. godine, Bosna i Hercegovina stekla je status "punog povjerenja" i oslobođena je obaveze izvještavanja.

- Sa mjesta šefa delegacije smjenjen sam u januar 2023. godine, ali se saosjećam sa zabrinutim privrednicima, bankarima, radnicima i narodom koji opravdano strahuje od posljedice gubita statusa "punog povjerenja" i stavljanja na "sivu listu" komiteta Moneyvala - poručio je Pivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.