open-navfaktor-logo
search
Neregularnosti
Plagijat umjesto Zlatne značke: Vijeće roditelja OŠ "Avdo Smailović" ogorčeno na ministricu Hota-Muminović
Vijeće roditelja Osnovne škole "Avdo Smailović" upozorava javnost na "evidentan utjecaj politike" na proces izbora direktora spomenute škole, te su izrazili nezadovoljstvo odnosom i sistemom vrijednosti ministrice odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naide Hota-Muminović.
26.05.2022. u 13:35
get url
text

- Dok se vlasti samo deklarativno zalažu za izvrsnost u obrazovanju, usavršavanje i podršku šehidskim porodicama, u procedurama izbora i imenovanja kadrova rade sve suprotno – poručuju oni.

Tako već dva ciklusa, navode u saopćenju, jedan od kandidata za direktora, doktorant Pedagoškog fakulteta u Univerziteta Sarajevu, dobitnik Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, učitelj u spomenutoj školi  već 12 godina i dijete šehida koji je ukopan u mezaristanu pored ove škole, a koji uz sve navedeno uživa jednoglasnu podršku Vijeća roditelja, nikako da dobije glas podrške resorne ministrice.

- Nažalost, spomenuti kandidat nije kandidat NiP-a te nijedne druge političke stranke, očito nije ni dobar prijatelj predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo i nema završen DIF, a na njegovu veliku žalost zna sam sačiniti Program rada i prezentaciju ove škole, a ne u potpunosti je prepisati od kolegice kao drugi kandidat – ističu iz Vijeća roditelja.

Kako dodaju, o neregularnostima u provođenju procedura za izbor i imenovanje direktora OŠ "Avdo Smailović" svojim dopisom obavijestili su ministricu Hota-Muminović, apelujući da se ispitaju navedene okolnosti i shodno tome zauzme stav Ministarstva.

- Nažalost, ministrica se proglasila "nenadležnom" jer sve to izgleda nije važno kada su u pitanju kandidati koje bezuvjetno podržavaju istaknuti članovi NiP-a – kažu  i dodaju:

- Smatramo da osoba koja bez imalo stida pred roditeljima i nastavnicima spomenute škole izjavi da je preuzeo prezentaciju prethodne kandidatkinje jer mu se dopala i nije bio sposoban sačiniti vlastitu, nikako ne može biti direktor odgojne i obrazovne ustanove. Da li takva osoba treba da uči našu djecu moralu i sistemu vrijednosti? Pitamo ministricu da li je sada djeci dozvoljeno da prepisuju i da za to ne snose nikakvu sankciju, kad može direktor zašto ne bi i učenici?

Oni su potom pitali ministricu "da li se djeca koja uzimaju tuđe radove, koja prepisuju na času kažnjavaju ili bivaju nagrađeni".

Zatim Vijeće roditelja ukazuje na činjenicu kako je kandidat koji je plagirao prezentaciju u školi zaposlen od oktobra 2021. godine, dok drugi kandidat u školi radi 12 godina.

- Smatramo da je krajnje neodgovorno, neprofesionalno i neetično od ministrice obrazovanja, kako god se zvala i iz koje god političke stranke bila, bez jasnih i relevantnih kriterija izdvajati radnika kao istaknutog i boljeg. Zar su za ministricu osobe koje plagiraju "istaknuti prosvjetni radnici" – pitaju iz Vijeća roditelja ministricu.

Vijeće roditelja dodaje kako su u posjedu Dopisa dijela uposlenika ove škole upućenom resornoj ministrici u kojem se navodi da je spomenuti kandidat blizak stranci Narod i pravda, te da ima podršku resornog ministarstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.