open-navfaktor-logo
search
Šta nas očekuje u maju
Planirate li druženja na otvorenom, evo kakvi će biti prvomajski praznici
Niske temperature, kojima smo svjedočili ovih dana, očekujemo i u narednim danima, pa i tokom predstojećeg vikenda, no već od ponedjeljka (29. april) slijedi promjena temperaturonog režima, kaže Bakir Krajinović, meteorolog
AUTOR: A. S.
23.04.2024. u 21:48
get url
text
Predstojeći mjesec bit će natprosječno topao
Predstojeći mjesec bit će natprosječno topao
U naredna četiri dana u Bosni i Hercegovini bit će promjenjivo vrijeme.
Naša zemlja pod utjecajem je polja niskog zračnog pritiska koji se smjestio nad Italijom i koji diktira nestabilnu atmosferu i nad BiH.
To će, prema riječima Bakira Krajinovića, meteorologa u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, i u narednim danima uvjetovati česte padavine, pljuskovitog karaktera, istina ne previše intenzivno u Bosni, dok će u Hercegovini ipak biti intenzivnijih pljuskova.
- Niske temperature, kojima smo svjedočili ovih dana, očekujemo i u narednim danima, pa i tokom predstojećeg vikenda, no već od ponedjeljka (29. april) slijedi promjena temperaturonog režima, koji će donijeti toplije vrijeme, pa će se u jutarnjim satima u Bosni mjeriti između pet i 10, a maksimalne i do 25 stepeni Celzijusa. Uz više sunca i topliju zračnu masu bit će dosta ugodnije nego što je trenutno - kaže Krajinović.
Za sve one koji prvomajske praznike žele provesti na otvorenom, ipak informacija da uz suncobran obavezno ponesu i kišobran.
- Prognozni modelu, kada je u pitanju doček 1. maja na otvorenom, ne ukazuju ništa neuobičajno za naše klimatske uvjete i što nismo vidjeli ranijih godina. Moja preporuka je ponijeti i kišobran. Pljuskovite padavine očekuju se širom zemlje, doduše manje u Hercegovini i na krajnjem sjeveroistoku. Bit će to padavine lokalnog karaktera i neće biti obilne. Smatram da uz visoke temperature, koje nas očekuju, to neće pokvariti ugođaj na otvorenom - ističe Krajinović.
FOTO: Faktor
Prema analizama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, predstojeći mjesec bit će natprosječno topao sa manjim količinama padavina.
- Četrnaestog aprila izmjeren je apsolutni rekord za ovaj mjesec za BiH, čak 33,3 stepena Celzijusa u Zenici, a nakon samo par dana uslijedio je šok, niske temperature, mraz, snijeg, kiša. To je najbolji pokazatelj da nas proljeće uvijek može iznenaditi, ali u maju očekujemo natprosječno visoke temperature - kazao je Krajinović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.