open-navfaktor-logo
search
Sastanak delegacija
Plenković o Trgovskoj gori: Odlagalište zasad ostaje u krugu elektrane Krško; Krišto ga informirala o Izbornom zakonu
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković obratili su se javnosti nakon sastanka delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske, održanog u Sarajevu u okviru posjete hrvatskog premijera Bosni i Hercegovini. 
19.10.2023. u 15:09
get url
text

Plenković je kazao da je najvažnija poruka dolaska u Sarajevo podrška evropskom putu. Pohvalio je rad Vijeća ministara BiH, kao i ekonomsku saradnju dvije zemlje. 

Govorio je i o pitanju Trgovske gore, u blizini granice BiH, gdje je Hrvatska planirala napraviti odlagalište nuklearnog otpada, te otkrio da je sa Slovenijom dogovoreno da do iza 2028. godine, kada je ova lokacija trebala početi s radom, ostane na snazi postojeći sistem zbrinjavanja otpada, a to je u okviru same nuklearne elektrane Krško. 

- Jedna od tema bila je zbrinjavanje nuklearnog, i to niskog i slabo radioaktivnog otpada. Od zadnjeg susreta, zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske u junu ove godine, održali smo sastanak međudržavne komisije između Hrvatske i Slovenije i dogovorili da postojeći sistem zbirnjavanja u okviru same nuklearke Krško, ostane na snazi do iza 2028., čime relaksiramo ovu temu. Nastavit ćemo razgovore sa Slovenijom i BiH – rekao je Plenković.

Na sastanku danas je, dodao je, razgovarano i o sigurnosnim pitanjima, "o ruskoj agresiji na Ukrajini, Hamasovom teriorističkom napadu na Izrael", te je kazao da je Hrvatska osudila napad, da Izrael ima pravo na samoodbranu, ali se mora poštovati međunarodno humanirano pravo.

- Zalažemo se da se spriječi regionalna eskalacija - dodao je.

Ponovio je da je Hrvatska spremna pomoći BiH u vezi projekta izgradnje južne plinske interkonekcije.

- To je dugoročno važno za energetsku nezavisnost BiH - rekao je Plenković.

Govoreći o evropskom putu BiH, Plenković je rekao da se proces proširenja EU-a trenutno nalazi u ključnoj, jedinstvenoj fazi.

- Ruska agresija na Ukrajinu i posljedice Putinove politike ubrzale su proces proširenja. Repozicionirale Ukrajinu, Moldaviju i donekle Gruziju. U tom kontekstu napori BiH da nakon prošlogodišnjeg sticanja kandidata za članstvo i postavljenih osam kriterija plus jedan, a to je ustavna izborna reforma, budu svojevstan vodič za evropski put. I zato bih želio ohrabriti Vijeće ministara i Parlament BiH da učine napore u ovom vremenu i donesu zakone koji su poznati kao ciljevi već skoro godinu dana. Ako se to dogodi, svima nama bit će lakše zagovarati donošenje pozitivnih odluka o BiH nego ako se ne donesu – rekao je Plenković.

Kazao je da je sada taj momenat jer EU dogodine ide u izbore i nije moguće očekivati fokus na bilo kojoj temi osim kriznih.

On je rekao i da želi unaprijediti saradnju na pitanju suzbijanja nezakonitih migracija, te da Hrvatska želi sa BiH još snažniju saradnju policija, značajniju kontrolu granice, bolju saradnju u području readmisije, sklapanje sporazuma BiH sa Frontexom, a apelira na usklađivanje politike viznog režima prema trećim zemljama.

{$galerijaFotografija}

Krišto je rekla da je uvjerena da će Hrvatska nastaviti pružati pomoć na evropskom putu BiH, te da će biti otvoreni pregovori o pristupanju naše zemlje.

Rekla je da su odnosi naše dvije zemlje dobri i prijateljski, te da su se i danas dotakli nekih otvorenih pitanja. Nije pomenula kojih.

- Informirali smo predsjednika Vlade Hrvatske da uprkos svim problemima i izazovima unutar BiH, očekuje nas puno posla, ali ulažemo puno truda u izgradnju povjerenja. Redovno se održavaju sastanci na političkom nivou koji ipak daju rezultat. Još naše odnose opterećuje da moramo napraviti ogroman iskorak kada je u pitanju reforma izbornog zakonodavstva, promijeniti Izborni zakon, primijeniti odluke Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda, provesti presude Evropskog suda za ljudska prava - dodala je Krišto.

Rekla je da su dogovorena načela za provedbu ovakvih odluka.

Plenković se danas treba sastati i s članovima rukovodstva Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a potom putuje u Fojnicu i Kiseljak.

U Fojnici će, prema službenom protokolu, učestvovati na svečanosti polaganja kamena temeljca Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" te posjetiti Samostan Duha svetoga i muzej u Fojnici, a u Kiseljaku će učestvovati na svečanoj akademiji u povodu otvorenja Pastoralno-socijalnog centra Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije.

DSC_6864.JPG
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.