open-navfaktor-logo
search
Rješavanje problema
Plenković: Srbija i BiH trebaju uskladiti vizne režime sa EU-om zbog migracija
Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je komentirao problem nezakonitih migracija s kojim se Hrvatska suočava te poručio kako od susjednih Srbije i Bosne i Hercegovine očekuje pooštravanje viznog režima za državljane pojedinih zemalja, kao i pojačanu kontrolu na izvorištima migracija.
25.09.2023. u 14:51
get url
text

- Problem ilegalnih i nezakonitih migracija moramo rješavati na vanjskim granicama Evropske unije, odnosno na vanjskoj granici Schengena. To je za našu istočnomediteransku, zapadnobalkansku rutu prije svega granica između Grčke i Turske, granica između Bugarske i Turske, i isto tako strožija politika viznog režima koju trebaju uskladiti sa viznom politikom Evropske unije Bosna i Hercegovina i Srbija. Jer, ne može se doći na aerodrom u Beograd ili u Sarajevo i nakon toga od turista se pretvoriti u nezakonitog migranta - izjavio je Plenković.

Plenković je istaknuo kako, zahvaljujući tim rutama, brojni krijumčari zarađuju ogromni novac na ljudskoj nesreći, a pritom dovode u opasnost migrante, a onda ti migranti "predstavljaju problem za Hrvatsku, druge članice Evropske unije i šengenskog prostora".

Podsjetio je kako Hrvatska ima više od 6.500 policajaca na granici te poručio kako nema žice na granici sa BiH niti će je biti s obzirom da u susjednoj BiH žive Hrvati, ali i ostali građani te zemlje. Dodao je kako su uložena velika materijalna i finansijska sredstva u opremanje granične policije i tehničke inovacije potrebne za suzbijanje nezakonitih migracija.

- Treba problem rješavati na početku, a ne kada već dođe u dubinu - zaključio je hrvatski premijer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.