open-navfaktor-logo
search
Načelnik Centra
Po čemu pamtimo Srđana Mandića: Neprimjerne izjave i "veliki projekti"
Ovih dana načelnik Općine Centar Srđan Mandić u fokusu je javnosti. Načelnik Centra je i ranije plijenio pažnju svojim potezima i izjavama te izazivao brojne reakcije.
09.08.2023. u 16:46
get url
text

Jula 2019. godine, tada kao kantonalni ministar komunalne privrede i infrastrukture Mandić je, kako je tada tvrdio, na dojavu građana o "jezivoj rupi" u zidu na Miljacki hitno reagovao. Rupa je začepljena dan nakon dojave.

No ta "jeziva rupa" zapravo je otvor koji još od doba Austro-Ugarske služi kao odvod sa ulice u slučaju poplava.

- U pozadini zapovjednik domobranske fronte sa svojim drugarom. Tebi tvoje, nama naše, vozdra, mi idemo dalje – napisao je na svom Facebook profilu Srđan Mandić uz selfie sa Edinom Fortom, na kojem se u pozadini vide Željko Komšić i njegov tadašnji kolega iz Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Bila je to objava načelnika iz decembra 2019. godine. Da bi koju godinu kasnije, nakon izbora 2023. njegova stranka i koalicija "drugovala" s Dodikom. Zanimljivo je i da Komšića naziva "zapovjednikom domobranske fronte", aludirajući na vojnu formaciju fašističke Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Aprila 2021. godine načelnik Mandić svojom izjavom šokira javnost. "Sarajevo je ponovno slobodan grad", ispalio je na društvenim mrežama načelnik Mandić povodom izbora Benjamine Karić (SDP) za gradonačelnicu Sarajeva. Ushićeni Mandić opet je "proklizao", pa se poslije pokušao pravdati, ali bezuspješno.

VEZANI TEKST - Mandić: "Sarajevo je ponovno slobodan grad", a od koga, načelniče, i ko ga je okupirao?

Petnaestak dana kasnije na društvenim mrežama, ali i zvaničnim saopćenjem, pohvalio se "velikim projektom", odnosno kako je Općina nabavila osam pulsnih oksimetara i donirala ih JU Domovi zdravlja Kantona Sarajevo.

Pulsni oksimetar "Microlife", koji je doniran, u maloprodaji se može kupiti po cijeni od 129,90 KM, pa i koju konvertibilnu marku više ili manje od toga. To znači da je Općina Centar za ovu donaciju izdvojila oko 1.000 KM. Cijene oksimetara u slobodnoj prodaji variraju od 20 KM pa naviše. O ovakvim donacijama u većini slučajeva se ne daju ni saopćenja, a ne da se načelnik lično time hvali.

Prilikom perioda kada je Sarajevo ličilo na sve osim na glavni grad s obzirom na nečistoću koja je uzrokovana neradom nadležnih institucija i preduzeća, Srđan Mandić je redovno po društvenim mrežama i TV emisijama pravdao i svim silama se trudio da "očisti" KJKP Rad, premijera i nadležne ministre od odgovornosti zbog nečistoće glavnog grada. Mandić je znao otići toliko daleko da je čak tvrdio da određene struje namjerno dovoze smeće i prljaju grad kako bi narušili ugled sarajevske "Trojke", direktora kantonalnih institucija i ministara.

VEZANI TEKST - Ima li života bez fotelje: Očajni Srđan Mandić u novim izljevima mržnje

Prije neki dan, nakon što je Općinsko vijeće izglasalo Odluku o njegovom opozivu, Mandić navodi kako je "odluka došla iz malog kruga ostrašćenih ljudi, koji ga žele smijeniti".

- SDA je ovo napravila, naravno u odijelu ekipe koja je prešla u NiP. Predsjedavajući Sejad Đozo je bivši član SDA, to je ista ideologija, filozofija, isti način razmišljanja. To je isti DNK nažalost, mutirani su im geni – kazao je Mandić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.