open-navfaktor-logo
search
Godišnjica genocida
Pobuđe kod Bratunca: Salkić prisustvovao vjerskoj manifestaciji "Šehidska dova"
Potpredsjednik RS-a je u svom obraćanju kazao da bosanski muslimani Bošnjaci, uprkos počinjenom genocidu i udruženom zločinačkom poduhvatu, širom domovine, dostojanstveno i čistog obraza, obilježavaju godišnjice najtežih zločina, tražeći pravdu za žrtve, a kaznu za zločince
31.07.2019. u 18:25
get url
text

U okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida nad bosanskim muslimanima Bošnjacima u "zaštićenoj zoni" UN Srebrenica, danas je u bratunačkom naselju Pobuđe organizovana tradicionalna, 14. po redu, Šehidska dova.

Radi se o posljednjoj manifestaciji u okviru obilježavanja godišnjice genocida, u okviru koje je u džamiji u Pobuđu upriličen prigodan vjerski program, te proučena dova za šehide, žrtve genocida. Preživjeli su na ovaj način odali počast i šehidima Pobuđa. Na spomen–ploči na džamiji ispisana su imena i prezimena 293 šehida Pobuđa, od kojih je njih preko 170 ubijeno u genocidu.

Uz veliki broj vjernika iz Bratunca i Podrinja, ovoj manifestaciji je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji se obratio prisutnima.

Potpredsjednik je u svom obraćanju kazao da bosanski muslimani Bošnjaci, uprkos počinjenom genocidu i udruženom zločinačkom poduhvatu, širom domovine, dostojanstveno i čistog obraza, obilježavaju godišnjice najtežih zločina, tražeći pravdu za žrtve, a kaznu za zločince.

Istakao je da Bošnjaci danas moraju biti zahvalni šehidima, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine što danas imamo državu, slobodu i mir.

{$galerijaFotografija}

- Ali moram da naglasim da nikada neće prestati potreba da branimo našu domovinu. Bošnjaci, ali i svi drugi građani koji vole ovu zemlju, moraju u svakom trenutku biti spremni da brane svoju domovinu. Moramo nastaviti braniti našu zemlju u miru.

Bosna i Hercegovina danas ima svoje prijatelje, ali i neprijatelje. U ovom trenutku dio naših komšija i sa istoka i zapada, uz podršku nekih koji žive u Bosni i Hercegovini, čine sve da ovu zemlju podijele, unazade i da otežaju njeno funkcionisanje. To je dodatna obaveza za sve nas da svakodnevno jačamo naše unutrašnje jedinstvo. Jedinstvo našeg naroda sa našom kulturom, tradicijom, identitetom i bosanskim jezikom.

Mi nismo vjerska skupina i nismo samo muslimani. Mi smo u ovoj zemlji i muslimani, i Bošnjaci i Bosanci. Nemojte dozvoliti da nas bilo ko svodi na vjersku skupinu. Moramo dati svima do znanja da smo narod sa hiljadugodišnjom historijom i dubokim korijenima u ovoj zemlji.

Svako od nas, gdje god da se nalazi, ima obavezu da radi na jačanju naše domovine, identiteta i kulture sjećanja na sve ono što nam se desilo u proteklom periodu, uključujući i zločin genocida koji je počinjen na ovim prostorima. Temelj opstojnostii naše domovine su Bošnjaci na Drini i Savi, u Krajini i Hercegovini i zbog toga zaslužuju svaku vrstu pažnje i podrške.

Vi koji ste došli u Bosnu i Hercegovinu na odmor, učinili ste veliki napor i dali ste doprinos razvoju zemlje, borbi za stabilnost i njeno jačanje. Pozivam vas da to u budućnosti činite. Niko ne smije odustati od svog ognjišta. Niko na to nema pravo zbog naših šehida, ali i zbog budućnosti onih koji ovdje žive. Zato, jačajmo naše veze i radimo zajedno na našem povezivanju - kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić.

31 07 2019 Salkic Pobudje (1).jpg
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.