open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo finansija KS
Počela isplata subvencija mladima u KS za stanove, hoće li svih 1.142 aplikanta dobiti novac
Počela je isplata subvencija namijenjenih mladima za rješavanje stambenog pitanja u Kantonu Sarajevo, potvrđeno nam je iz Ministarstva finansija KS.
31.01.2024. u 20:44
get url
text

- Veliki su spiskovi prema bankama proslijeđeni, jako je puno korisnika tako da banke sada to rasknjižavaju. Mi smo sve uradili što smo trebali, prebacili smo sredstva, poslali spiskove, sad je sve na bankama - kratko nam je rečeno u Ministarstvu finansija KS.

Aplikanti će dobiti po 4.816 KM, čiji je iznos Vlada KS ranije utvrdila.

Nezvanično saznajemo da od 1.142 onih koji su do 24. januara trebali donijeti notarsku ispravu i transakcijski račun, više od 130 aplikanata to nije uradilo.

Po tome, subvenciju će dobiti oko 1.010 aplikanata, ali u istom iznosu od 4.816 KM, što znači da 5,5 miliona KM, koliko je Vlada KS izdvojila za ovu namjenu, neće u punom iznosu biti raspoređeni na one koji su na vrijeme donijeli svu potrebnu dokumentaciju.

 VEZANI TEKST - Ako do srijede Vlada KS mladima ne isplati subvencije za stanove, novac...

Ako je to tako, pitanje je na šta će ostatak novca, što, kako nezvanično saznajemo, iznosi oko pola miliona KM, Vlada KS potrošiti?

Ove navode namjeravali smo provjeriti u Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, no ministar Bojan Bošnjak nije odgovarao na brojne telefonske pozive, iako nam je prije dva dana (ponedjeljak - 29. januar), kada smo mu postavili isto pitanje kazao: "ne mogu vam dati odgovor na to pitanje, jer danas nisam provjerio koliki je tačan broj onih koji su aplicirali. Možda da se sutra čujemo pa da vam kažem tačnu informaciju".

Držeći se onoga što nam je ministar rekao 29. januara, zvali smo ga i jučer, ali se nije javljao.

Ministarstvu smo se u ponedjeljak i pismeno obratili, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Podsjetimo, Vlada KS donijela je 19. oktobra prošle godine odluku o subvencioniranju stambenog pitanja mladih. Tom prilikom saopćeno je kako je u budžetu KS za 2023. godinu osigurano za ove namjene 5,5 miliona KM, a pojedinačni iznos za subvencije iznosi do 12.000 KM.

Međutim, Odluka Vlade kako će 1.142 aplikanta koja zadovoljavaju uvjete ovog javnog poziva dobiti nešto više od 4.800 KM izazvala je nezadovoljstvo kandidata.

Nezadovoljni iznosom, mladi sa konačne liste 11. januara održali su proteste, a potom i sastanak sa kantonalnim premijerom Nihadom Ukom koji im je obećao kako će Vladi predložiti da im se ponudi veći iznos.

No taj prijedlog premijera nije usvojen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.