open-navfaktor-logo
search
Novi Grad
Počela rekonstrukcija cesta u naselju Zabrđe i industrijskoj zoni Rajlovac
Predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo sa načelnikom Semirom Efendićem i izvođačima radova obišli su dva gradilišta u Novom Gradu.
02.11.2020. u 10:03
get url
text

Radi se o rekonstrukciji kraka Rajlovačke ceste prema firmi Sprind u industrijskoj zoni Rajlovac i ulice Avde Palića, glavne saobraćajnice kroz naselje Zabrđe.

U industrijskoj zoni Rajlovac izvode se radovi na oko 200 metara saobraćajnice koja će prvi put dobiti odvodnju. Pored toga, bit će izgrađeni trotoari sa obje strane saobraćajnice, kao i nova rasvjeta, što će doprinijeti poboljšanju uvjeta za rad firmi u ovom dijelu industrijske zone.

Privredni subjekti u ovom dijelu industrijske zone u prethodnim su godinama imali veliki problem sa površinskim vodama koje su se zadržavale na saobraćajnici, pravile velike lokve i led na cesti u zimskom periodu. Ovim radovima taj problem će biti riješen, a izvođač radova firma MGBH postavit će deset slivnika, čime će se spriječiti zadržavanje vode na cesti.

Načelnik Efendić kazao je ovom prilikom da se radi o vrlo značajnom projektu kada je u pitanju industrijska zona Rajlovac, zbog firmi koje tu rade, kao što je Veritas Automotive i druge firme koje se bave autoindustrijom i imaju međunarodne partnere, koji često dolaze.

Predstavnik kompanije Asa Šped Emir Dinarević istakao je da u ovome dijelu ima oko deset firmi u kojima radi oko 1.500 radnika, te da će rekonstrukcijom ceste biti riješen dugogodišnji veliki problem.

Projekt rekonstrukcije preostalog dijela ulice Avde Palića u vrijednosti od 1.080.000 KM zajednički finansiraju Općina Novi Grad i Direkcija za puteve KS, a implementator projekta je Općina Novi Grad. U prethodnom periodu je rekonstruisano 1.400 metara ulice koja je bila značajno oštećena, zbog saobraćanja kamiona prema gradskoj deponiji, a u narednom periodu bit će rekonstruisano oko 900 metara saobraćajnice, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

- Ova saobraćajnica će po prvi put imati pješačku stazu, to je vrlo važno zbog djece koja idu u školu, ali i zbog svih drugih stanovnika našeg naselja Zabrđe. To je dio naše aktivnosti na proširenju ulica u Novom Gradu, posebno onih u kojima se odvija javni gradski prijevoz - istakao je načelnik Efendić.

Osim rekonstrukcije saobraćajnice u punom profilu sa dvije saobraćajne trake i pješačkom stazom, u ovoj ulici bit će urađena i oborinska odvodnja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.