open-navfaktor-logo
search
Zetra
Počelo ponovno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike RS-a, Arnautović objašnjavao zašto su to naredili
U Glavnom centru za brojanje Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, u sarajevskoj Zetri, počelo je ponovno brojanje glasačkih listića za predsjednika i potpredsjednike RS-a sa svih biračkih mjesta u RS-u.
13.10.2022. u 15:36
get url
text

Naredbu o ponovnom brojanju donijela je Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, kazao je da je bilo različitih interpretacija i da se problematizirala ova naredba, te da želi razjasniti.

- Imali smo jednu pravnu situaciju do 3. augusta koja CIK-u nije davala ova ovlaštenja, a od 3. augusta je izmijenjen Izborni zakon BiH koji je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt i tim izmjenama je proširen član 6.7. Izbornog zakona koji propisuje da CIK kada odlučuje po službenoj dužnosti ima ovlasti da naredi Centru za brojanje poduzimanje radnji u cilju utvrđivanja i objedinjavanja rezultata izbora. To je odgovor na komentare da smo nešto tobože nezakonito uradili. Treba čitati zakon, pratiti odluke CIK-a koje su u skladu sa zakonom – dodao je Arnautović.

{$galerijaFotografija}

Kazao je da zbog utvrđivanja i objedinjavanja rezultata izbora naređuju općinskim i gradskim izbornim komisijama da otvore vreće i sad neko postavlja pitanje kako CIK to može narediti Glavnom centru za brojanje.

- To je jedna tehnička radnja. Ovdje nema politike, nezakonitih radnji. I nas uopće ne interesiraju rezultati izbora, već da one indicije koje imamo i saznanja o paljenju listića, o nepravilnom pakovanju, nedostavljanju vreća sa neiskorištenim listićima..., da sve te činjenice ovdje u Glavnom centru pred očima javnosti utvrdimo i na bazi toga donesemo odgovarajuće odluke – rekao je Arnautović.

Na novinarsko pitanje o Doboju, Arnautović je kazao da ne želi odgovarati na "sugestivna pitanja", te da je sugestivno kada je novinar rekao "grad slučaj".

- Svaka mudrost ima granice, ali ljudsko neznanje i glupost nema. To može biti moj komentar na sugestivno pitanje – rekao je Arnautović.

On je kazao i da do 22. oktobra utvrđuju rezultate.

- Ne možemo utvrditi ako postoje određene nejasnoće, problemi kao ovaj. Kad utvrdimo rezultate, dat ćemo prostor da se podnesu zahtjevi za otvaranje vreća, ponovno brojanje... I onda ih potvrđujemo. Taj rok je 30 dana od dana izbora. Prilikom tog procesa teoretski je moguće da CIK utvrdi rezultate za jedan nivo, a ne utvrdi za drugi. Ali taj proces će se utvrditi do 22. - dodao je.

CIK, Zetra, prebrojavanje, izbori, 13. 10.2022
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.