open-navfaktor-logo
search
Očekuju poziv od ministrice
Počeo štrajk u sarajevskim osnovnim školama; Sivro: Ovo je dušmanska vlada, tek će postati žestoko
Nas je 4.000 prosvjetnih radnika, ne može nas uplašiti ni jedna vlada ni moć, poručio je Sindikat.
AUTOR: Autor: A.G.-Z.
17.04.2024. u 11:57
get url
text
Press Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja
Press Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja
FOTO: Ajdin Cocalić
Prvi dan štrajka upozorenja u sarajevskim školama u trajanju od dva nastavna časa u potpunosti je uspio i više od naših očekivanja, izjavio je danas na konferenciji za medije predsjednik Kantonalnog odbora Samostalog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Saudin Sivro.
Istakao je kako ih Vlada Kantona Sarajevo i dalje ignoriše te da ih ne pozivaju na razgovore.
- Vlada izbjegava odgovore, pričaju o povećanju plaća, a mi pričamo o Pedagoškim standardima koji su šarena laža i pravima prosvjetnih radnika.  Umjesto da nas Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS i Vlada pozovu na razgovor, oni direktorima šalju razne akte i vrše pritiske. Mi ćemo stati u odbranu tih direktora - poručio je Sivro.
Dodao je da će štrak upozorenja biti održan i sutra i prekosutra, a nove, kako tvrdi, žešće odluke Sindikat će donijeti u petak, spominjući i radnički neposluh.  
- Čut će nas i izvan granica Bosne i Hercegovine. Nas je 4.000 prosvjetnih radnika, ne može nas uplašiti ni jedna vlada ni moć - dodao je.
Naglasio je i kako se u osnovim školama masovno zapošljavaju penzioneri, a oni koji prihvataju da rade su oni sa malim penzijama, "koji su šutili i radili".
- Mi nećemo šutiti. Neka kaže premijer Nihad Uk koliko je povećao plaću sebi. Ponašaju se kao dušmani, ovo je dušmanska vlada - poručio je, između ostalog, Sivro.
Podsjetimo, Sindikat traži da se novi Pedagoški standardi i normativi za osnovne škole kojima su, kako tvrde, ugrožena stečena prava radnika odmah stave van snage te ostavku resorne ministrice Naide Hota-Muminović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.