open-navfaktor-logo
search
Ispaštaju učenici i roditelji
Uk o štrajku u školama: Nećemo pristati na ucjene Sindikata, plaće prosvjetara su porasle za 46 posto
AUTOR: Fena
17.04.2024. u 10:01
get url
text
Nihad Uk
Nihad Uk
Gostujući sinoć u emisiji Polis Televizije Sarajevo, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk komentarisao je brojne teme u Kantonu i dao odgovore na niz aktuelnih pitanja među kojima su bila i ona o štrajku prosvjetara u osnovnom obrazovanju te o oporezivanju nekretnina koje nisu u upotrebi.
Danas je započeo štrajk upozorenja Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja. Prema ranijim najavama, dvosatnim štrajkom, svakodnevno do kraja školske godine, prosvjetari u osnovnim školama žele ukazati na probleme u radu i neadekvatna primanja za svoj rad. Ovim potezom, prema riječima premijera Uka, najviše će ispaštati učenici i njihovi roditelji.
- Za idući četvrtak Vlada Kantona Sarajevo najavljuje press konferenciju na kojoj će prezentirati na koje načine i u kojim procentima su povećane plaće u svim resorima. Želja nam je da javnost upoznamo s rezultatima na koje smo ponosni jer se radi o ozbiljnim povećanjima plaća kroz povećanje osnovica i nove kolektivne ugovore. U ovom momentu imamo problem sa Sindikatom osnovnog odgoja i obrazovanja koji su nezadovoljni svojim statusom premda su plaće u njihovom sektoru, u protekle tri godine, porasle za 46 posto - istakao je premijer Uk, saopćila je Naša stranka.
Iako ne razumije njihovo nezadovoljstvo, rekao je da namjerava ponovo razgovarati s predstavnicima Sindikata, ali da na ucjene neće pristati.
- Viši nastavnik ima plaću 1.950 KM, plus topli obrok, kartu za prijevoz i dodatak na minuli rad. No ne treba licitirati da li je to odlična plaća. Smatram da je plaća dobra, da treba i dalje rasti kao što trebaju rasti i plaće u javnom i privatnom sektoru - zaključio je.
Dosta kontroverzi polučila je i najavljena tema o oporezivanju nekretnina koje nisu u upotrebi, popularno nazvana "porez na prazne stanove". Evidentno je da sve veći broj građana iz BiH i dijaspore kupuje nekretnine kao najbolji vid ulaganja novca, čime konstantno povećavaju cijene kvadrata pri kupovini, ali i pri iznajmljivanju stanova.
- Imenovana je Radna grupa koja će analizirati tržište, broj takvih nekretnina u Kantonu Sarajevo, najbolje prakse u zemljama regiona i zemljama Evropske unije – i pred nas doći s informacijama i prijedlozima kako riješiti ovaj problem koji dovodi do konstantnog rasta cijene kvadrata nekretnina, ali i rente za stanove - poručio je premijer Uk i dodao:
- Oporezivanje praznih nekretnina, onih koje nisu u upotrebi, jedan je od modela snižavanja cijena kvadrata stanova u prodaji, ali i najmu. Mi želimo da animiramo vlasnike dodatnih nekretnina da ih stave u promet tako što će ih izdavati. Na taj način će kroz ubiranje rente plaćati određeni porez na izdavanje, a zbog znatnog broja takvih nekretnina, cijene najma stana će sigurno padati. Time bi imali dupli efekat – snižavanje cijena rente za stanove što bi sigurno dovelo i do snižavanja cijene kvadrata stana pri kupovini.
Pored ovih tema, Uk je govorio i o narativu koji je stvoren oko sigurnosne situacije u Kantonu, kojim su otvorena vrata nekim populističkim inicijativama i djelovanju pojedinih stranaka, ili njihovih pojedinaca, da rade lične obračune s Vladom KS, komesarom i policijom.
Gostovanjem u emisiji Polis dotakao se i tema zajedničkog nastupa "Trojke" na predstojećim lokalnim izborima, subvencija za mlade, cijena komunalnih usluga i Nacrta urbanističkog plana za Kanton Sarajevo.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.