open-navfaktor-logo
search
Prve žrtve agresije
Počeo turnir koji nosi ime Rame Bibera: Ubijen je dan nakon što je glasao za nezavisnost BiH
U organizaciji Udruženja demobilisanih boraca Grasa, danas se u dvorani "Ramiz Salčin" u Sarajevu održava Peti tradicionalni memorijalni turnir u malom nogometu posvećen poginulim borcima ovog preduzeća.
02.03.2024. u 13:36
get url
text
Malonogometni turnir Ramo Biber
Malonogometni turnir Ramo Biber

- Riječ je o turniru koji se organizuje i u čast Rame Bibera, prve žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu, koji je ubijen 2. marta 1992. godine - saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Turnir je danas svečano otvorio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

- Danas smo se okupili da odamo počast Rami Biberu, koji je mučki ubijen na radnom mjestu čuvajući Trebevićku žičaru, kao prva žrtva početka agresije na našu domovinu. Samo dan nakon što je glasao na referendumu za nezavisnost Bosne i Hercegovine, neprijatelj mu je oduzeo život, čime su počeli strahoviti napadi na stanovnike naše države.

U znak sjećanja na Ramu, ali i na sve naše ostale ubijene, naša je dužnost i obaveza da i nakon 50 godina pamtimo ovakve datume i dostojanstveno ih obilježavamo. Ramo je bio čuvar simbola grada Sarajevo, a mi ćemo čuvati njegovo ime - kazao je Osmanović.

Ramo Biber je bio radnik Gradskog saobraćajnog preduzeća Sarajevo kojem je i žičara pripadala. Radio je 20 godina, a poginuo u 42. godini života. Nedugo nakon njegove smrti devastirana je i Trebevićka žičara, a 26 godina poslije svečano je obnovljena i nosi ime po rahmetli Rami Biberu.

Isti dan kada i Biber, u 17. je godini ubijen i Kenan Demirović, a zločin se desio na Kobiljoj Glavi u večernjim satima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.