open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Podignuta optužnica protiv pet pripadnika Vojske RS-a zbog ratnog zločina u Briševu kod Prijedora 1992. godine
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Brajić Veljka, rođenog 1953. u mjestu Krkojevci, Sanski Most, državljanin  Bosne i Hercegovine; Taranjac Slobodana, rođenog 1956. u mjestu Ljubija, Prijedor, državljanin BiH, vodi se i drugi postupak po optužnici za ratne zločine; Kaurin Ranka, rođenog 1950. u Prijedoru, državljanin BiH; Đženopoljac Branka, rođenog 1941., u mjestu Svodna, Bosanski Novi, državljanin BiH te Topić Draška, rođenog 1970. u Prijedoru, državljanin BiH.
30.12.2023. u 14:21
get url
text

VEZANI TEKST - Prije 29 godina Briševo je zbrisano s lica zemlje, mještani pobijeni i odvedeni u logore, žene silovane

- Optuženi se terete da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općina Sanski Most i Prijedor, u svojstvu visokih zapovjednika VRS, Kriznog štaba Ljubija i pripadnika oružanih formacija, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata - navodi se.

Oni se terete da su, krajem jula 1992. godine, planirali i sudjelovali u oružanom topničkom i pješadijskom napadu na nebranjeno selo Briševo i okolna mjesta u blizini Prijedora, nastanjeno uglavnom civilnim stanovništvom hrvatske nacionalnosti.

Tom prilikom je, u samo nekoliko sati, ubijena 61 žrtva među kojima najmlađi dječak od 16 godina, a najstarija žrtva imala je 81 godinu, kao i jedna malodobna žrtva bošnjačke nacionalnosti. Tri osobe su nestale i njihovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

VEZANI TEKST - Plan Tuđman - Milošević na djelu: Čović nikada nije otišao u Briševo, ni mrtvi ni živi Hrvati iz RS-a ga ne zanimaju

Prilikom napada počinjena su silovanja i seksualna zlostavljanja nekoliko žrtava, a više desetina osoba uglavnom muškaraca, odvedeno je u nezakonito zatočenje u prijedorske logore, te je nekoliko žrtava preminulo tokom transporta, a u logoru Omarska ubijena su najmanje tri zatočenika dovezena iz Briševa.

Prilikom napada uništavani su i zapaljeni vjerski i civilni objekti. Preživjelo civilno stanovništvo iz naselja Briševo i drugih susjednih naselja protjerano je i prislino preseljeno s tog područja, njih oko 350 civila, te nakon napada na navedena mjesta tamo nije ostao živjeti niti jedan stanovnik hrvatske nacionalnosti. I danas tamo živi mali broj povratnika.

- Tijela većeg broja žrtava su pronađena, ekshumirana i identificirana uglavnom tokom 1997., 1998., i 2001. godine - naglašava se. 

VEZANI TEKST - Godišnjica zločina u Briševu: Ubijeno 68 Hrvata, najmlađa žrtva imala je 16 godina, najstarija 82

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 143 svjedoka. Od toga pet svjedoka koji će svjedočiti uz dodijeljene mjere zaštite, dva vještaka, kao i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

- Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.