open-navfaktor-logo
search
Nespojive funkcije
Podnio ostavku tek nakon prijave TIBiH: Milješić više nije odbornik u Skupštini grada Prijedora
Aleksandar Milješić, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije u Prijedoru, vratio je mandat odbornika u Skupštini grada Prijedora nakon što ga je Transparency International BiH prijavio nadležnom Ministarstvu jer obavlja nekoliko nespojivih funkcija, a na osnovu pisanja portala Capital.ba.
13.09.2023. u 11:07
get url
text

Milješić je odluku o prestanku mandata dostavio Skupštini grada, nakon čega je ona potvrđena od Centralne izborne komisije 26. juna 2023. godine.

Milješić je odbornički mandat dobio na posljednjim Lokalnim izborima 2020. godine dok je bio i direktor Srednjoškolskog centra u Prijedoru, što po zakonu nije zabranjeno iako je osnivač ove javne ustanove lokalni parlament, u kom je on obavljao mandat.

Međutim, krajem marta ove godine Skupština grada Prijedora izabrala ga je za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije čime se on u istom momentu praktično našao na tri funkcije: odbornika u zakonodavnoj i načelnika Odjeljenja u izvršnoj vlasti, te direktora Srednjoškolskog centra, odnosno javne ustanove.

Transparency International u BiH je Ministarstvu uprave i lokalne samouprave, odnosno Upravnoj inspekciji pri ovom ministarstvu uputio predstavku kojom je tražena provjera navoda i eventualno postupanje ukoliko se utvrdi da je Milješić zaista u sukobu interesa, odnosno da obavlja više nespojivih funkcija.

- Prema Zakonu o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave službenik ne može biti odbornik ili imati izvršnu funkciju u organima vlasti, a Milješić obavlja funkciju službenika, odnosno načelnika Odjeljenja i odbornika u Skupštini grada Prijedor - stoji u prijavi koju je TIBiH uputio.

U odgovoru koji je Upravna inspekcija dostavila navodi se da je 26. 6. 2023. godine utvrđeno kako je gradonačelnik grada Prijedora imenovao Milješića na mjesto v.d. načelnika Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije, te da je istog tog dana Centralna izborna komisija donijela odluku o prestanku odborničkog mandata u gradskoj Skupštini.

Milješić je u međuvremenu dao ostavku i na poziciju direktora Srednjoškolskog centra u Prijedoru čime je formalno prestao sa obavljanjem funkcija zbog kojih može doći do sukoba interesa, ali je problematično što se to desilo tek nakon postupanja TI BIH, a ne zvaničnih institucija koje bi trebalo da se bave sprječavanjem sukoba interesa u institucijama vlasti, saopćio je TIBiH.

- Upravo su neažurnost nadležnih institucija, njihovo izbjegavanje sprovođenja zakonskih odredbi koje su ujedno nedovoljno precizne, a često se i prepliću u nadležnostima, glavni razlozi što je obavljanje višestrukih funkcija, naročito onih koje mogu dovesti do sukoba interesa česta pojava u Bosni i Hercegovini.

Tako se, po evidenciji koju vodi Registar funkcionera u BiH trenutno nalazi oko 300 funkcionera koji obavljaju višestruke funkcije zbog čega se TIBiH već dugo zalaže za izmjene zakonskih odredbi koje vode ka unapređenju zakona o sukobu interesa na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, naročito je jer to jedan od 14 ključnih prioriteta koje je EU postavila pred BiH na putu ka statusu kandidata - naveli su iz TIBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.