open-navfaktor-logo
search
Nastupna posjeta
Podžić razgovarao sa novim komandantom Štaba NATO-a u Sarajevu Folkestadom
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa zamjenicima Mijom Krešićem i Mirkom Okolićem danas je u nastupnu posjetu primio novog komandanta Štaba NATO-a u Sarajevu, brigadnog generala Erica Folkestada kojem je zaželio dobrodošlicu na novoj dužnosti.
14.12.2020. u 14:45
get url
text

Podžić je istaknuo kako je Štab NATO-a u Sarajevu jedna od institucija koja najbliže sarađuje s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH. Izrazio je uvjerenje da će tako biti i u budućnosti, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Govoreći o izazovima koji stoje pred MO i OS BiH, ministar je naglasio da se zbog pandemije koronavirusa mnoge aktivnosti s NATO-om obavljaju na on-line platformama.

Zadaci MO i OS BiH iz Programa reformi BiH, usprkos pandemije i nedostatka novca, u velikoj su mjeri ispunjeni, a nastavlja se rad na aktivnostima koje se još nisu okončane. Posebno je za naredni period istaknuo važnost izdvajanja novca za ranije dogovorenu i planiranu modernizaciju OS BiH.

Od aktivnosti koje su uspješno obavljene i u tako složenim okolnostima ministar je posebno istaknuo vježbu deklarirane lake bataljonske borbene grupe pred ocjenivačima NATO-a, bilateralnu vježbu integracije zemlja-zrak s oružanim snagama SAD-a te sudjelovanje na EUFOR-ovoj vježbi "Brzi odgovor".

Naglasio je i uspješno sudjelovanje OS BiH u međunarodnim mirovnim misijama te aktivnosti na uništavanju viškova naoružanja i municije. 

Brigadni general Folkestad je istaknuo da se još uvijek očekuju konačne službene ocjene s vježbe lake bataljonske borbene grupe OS BiH na Manjači, ali da su početne neslužbene ocjene jako dobre. Izrazio je uvjerenje da će saradnja Štaba NATO-a u Sarajevu sa MO i OS BiH i dalje biti bliska, na korist građana BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.