open-navfaktor-logo
search
Državni zatvor
Pogledajte kako izgleda unutrašnjost danas otvorenog "bh. Alcatraza"
Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, odnosno državni zatvor, otvoren je danas u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu i prvi je zatvor na državnom nivou.
22.07.2020. u 16:30
get url
text

Ova institucija prve zatvorenike mogla bi primiti najesen, ukoliko ne bude nepredviđenih problema, najavio je državni ministar pravde Josip Grubeša, koji je zajedno sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU-a u BiH Johannom Sattlerom svečano otvorio zatvorske prostorije.

Kompleks zatvora prostire se na 24.000 metara kvadratnih, a svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik je površine 12 kvadratnih metara. Kapacitet zatvora je 350 ćelija za zatvorena i pritvorena lica.

Izgradnja i funkcioniranje državnog zatvora u potpunosti su usklađeni sa evropskim zatvorskim pravilima i standardima. Ugrađena je visoko sofisticirana oprema koja zadovoljava uslove zatvora visokog stepena sigurnosti.

Popunjavanje planiranih kadrovski radnih mjesta je završeno te su planirane i obuke za novozaposlene nakon kojih će se početi sa prijemom zatvorenika u Državni zatvor.

Kaznu zatvora služit će najteži prijestupnici u svim oblicima kriminala koje je izrekao Sud Bosne i Hercegovine.

Dinamika premještanje zatvorenika i pritvorenika u Zavod koji izvršavaju krivične sankcije u entitetskim zavodima vršit će se sukcesivno, kako bi se omogućilo novom osoblju, ali i zatvorenicima da se adaptiraju na novi zatvor, a sve shodno planu Zavoda i materijalno finansijskim sredstvima stavljenim na raspolaganje Zavodu u narednom periodu.

{$galerijaFotografija}

Izgradnja je finansirana kreditom Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu 19,3 miliona eura. BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU-a iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je bila dva miliona eura, a Vlada SAD-a dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Ovim zatvorom će se značajno rasteretiti entitetski zatvorski kapaciteti i riješiti problem prebukiranosti. Prema sistematizaciji u državnom zatvoru će biti uposleno oko 280 radnika.

IMG_zatvor 11.jpg
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.