open-navfaktor-logo
search
Epidemiološke mjere
Policija u Sarajevu više ne kažnjava zbog nenošenja maski, ali inspekcija radi...
Policajci MUP-a Kantona Sarajevo od početka godine ne kažnjavaju građane koji ne nose zaštitne maske na otvorenom, već samo prave službenu zabilješku koju prosljeđuju Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS.
18.02.2021. u 11:01
get url
text

- Od početka 2021. godine Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS shodno Zakonu o zaštiti stanovništa od zraznih bolesti je na osnovu službenih zabilješki policijskih službenika MUP-a KS izdala ukupno 12 prekršajnih naloga fizičkim licima u ukupnom iznosu od 1.300 KM zbog nenošenja maski, uz napomenu da shodno odredbama citiranog zakona minimalna novčana kazna zbog neprovođenja mjera za sprečavanje zaraznih bolesti za fizička lica iznosi 100 KM – pojasnili su iz KUIP-a.

Naredba važila do Nove godine

Napomenuli su da je ovo privremeno rješenje koje bi uskoro trebalo biti riješeno donošenjem naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, koja se odnosi na obavezu nošenja maski i održavanja distance u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kako bi se stvorile pretpostavke za represivno djelovanje policije, kao što je to bilo do kraja 2020. godine.

- Među do sada izrečenim sankcijama nije bilo građana iz drugih kantona s tim da nema zapreke za izricanje sankcija radi kršenje naredbi koje se primjenjuju na području KS, uz pretpostavku da su službenom zabilješkom navedeni potrebni podaci fizičkog lica, koje policijski službenici dostavljaju KUIP-u – dodali su.

Prema riječima Mirze Hadžiabdića, glasnogovornika MUP-a KS, policajci i dalje vrše kontrolu poštivanja mjera koje su donijeli nadležni štabovi i u skladu s tim, ukoliko je učinjen neki od prekršaja koji su u nadležnosti inspekcijskih organa, oni o tome sačinjavaju službenu zabilješku i šalju nadležnoj inspekciji.

- Kada su u pitanju kontrole nošenja zaštitnih maski na području KS, naredbom Kriznog štaba ministarstva zdravstva od 12. oktobra 2020. godine, koja je važila do 31. decembra, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS su u tom periodu izrekli 4.220 prekršajnih naloga zbog nenošenja maski. Tom naredbom je izričito bilo dato u nadležnost Upravi policije da u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira može sankcionisati lica koja eventualno čine ove vrste prekršaja. Ta naredba je važila do Nove godine. Nakon Nove godine imamo naredbe Federalnog kriznog štaba i od tada vršimo kontrole zabrane ograničenja kretanja od 23 sata do 5 ujutro, a za maske možemo sačinjavati službene zabilješke i proslijediti ih nadležnoj inspekciji – kazao je Hadžiabdić.

Tokom januara 2021. godine u Inspektoratu sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu izvršeno je ukupno 408 inspekcijskih nadzora, što je u odnosu na planiranih 364 nadzora više za 44 nadzora ili 112 posto, a taj broj je uslovljen trajanjem pandemije izazvane koronavirusom, kao i zahtjevima za pojačane inspekcijske nadzore pravnih, fizičkih lica i institucija.

- Od navedenog broja kantonalni sanitarni inspektori su izvršili 332 inspekcijska nadzora na okolnosti poštivanja naredbi Federalnog i Kantonalnog kriznog štaba ministarstava zdravstva koje se odnose na držanje fizičke distance, obavezu nošenje zaštitne maske preko usta i nosa, konzumiranje nargile u unutrašnjosti objekta, distanace između stolova, pojačane dezinfekcije, rada ugostiteljskih objekta poslije 23 sati i ostalih mjera na snazi – kazali su iz kantonalne inspekcije.

Pojačan rad inspekcije

Inspekcijskim kontrolama tokom januara su bili obuhvaćeni ugostiteljski objekti - posebno objekti gdje se uslužuje nargila, skijališta, tržni centri, trgovine, pakovanje i veleprodaja hrane, call centri, frizersko-kozmetički saloni, pekare, kladionice, zdravstvene ustanove, ustanove socijalne zaštite, obrazovne ustanove, igraonice, banke i drugi.

- Rad inspektora na terenu je zbog epidemiološke situacije i dalje intenzivno pojačan uz poduzimanje preventivno-korektivnih mjera, kao i represivnih mjera kod grubog nepoštivanja naredbi. Najčešće utvrđene nepravilnosti u ugostiteljskim objektima je nepoštivanje razmaka između stolova od dva metra, kao i propisane distanca između gostiju, a osim toga tu je i konzumiranje nargila unutar objekata, te nepoštivanje radnog vremena za ugostiteljske objekte do 23 sata – dodali su.

Što se tiče tržnih centara, iz KUIP-a su kazali da su najčešće nepravilnosti nepoštivanje distance i prekobrojnosti posjetilaca, a u trgovinama nepravilno nošenje ili nenošenje zaštitne maske posjetilaca i uposlenika, kao i u pekarama.

- Radi utvrđenih nedostataka u posmatranom periodu je na nivou Inspektorata je doneseno 75 rješenja o otklanjanju nedostataka subjektima nadzora koji su radili suprotno zakonskim i podzakonskim propisima, kao i 55 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 95.510 KM. Od ukupnog broja izrečenih upravnih i prekršajnih mjera sanitarna inspekcija je zbog nepoštivanja higijensko-epidemiloških mjera izdala 60 rješenja o otklanjanju nedostataka, te 49 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 71.300 KM. Od toga su 34 prekršajna naloga izadata ugostiteljskim objektima, 13 fizičkim licima zbog nenošenja maski, a dva prekršajna naloga trgovinama, iz čega proizilazi da su u KS ugostiteljski objekti, posebno nargila barovi, najčešći snakcionisani objekti zbog nepoštivanja donesenih higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju širenja koronavirusa – podaci su Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.