open-navfaktor-logo
search
Zastupnik
Politička karijera Damira Nikšića: Fizički obračuni, psovke, dobacivanja, vrijeđanja...
Konceptualni umjetnik i aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine Damir Nikšić (Naša stranka) već niz godina aktuelna je tema medija, prvenstveno zbog incidenata koji su obilježili njegovu političku karijeru.
26.07.2023. u 21:28
get url
text

Početkom februara 2019. godine, tada kao SDP-ov zastupnik u Skupštini KS, Nikšić upada na sjednicu Glavnog odbora stranke i prisutne naziva izdajicama. On je ubrzo istjeran, a prostorije SDP-a napustio je uz psovku.

Nedugo zatim izbačen je iz stranke, pa nastavlja djelovati kao samostalni zastupnik.

VEZANI TEKST - "Šestorka" se sastala u Sarajevu, sastanak prekinut zbog prijetnji, psovki i fizičkog sukoba

Sredinom juna na zasjedanju Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine Kantona Sarajevo Nikšić je nazvao bošnjačkim fašistom vanjskog člana Komisije Ismeta Hadžića-Muteveliju, penzionisanog generala Armije RBiH, nosioca najvišeg ratnog priznanja Armije RBiH "Zlatni ljiljan" i ratnog komandanta Dobrinjske brigade.

Nije dugo prošlo do novog skandala ovog zastupnika. Sastanak vladajuće većine 11. oktobra 2019. godine obilježio je sukob Nikšića te Damira Mašića i Igora Stojanovića. Pale su prijetnje i psovke, međutim, nisu bili dovoljne, pa je ubrzo, navodno, došlo i do fizičkog sukoba. 

Dva mjeseca kasnije na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zagalamio je tokom obraćanja zastupnika SDA "izdajnici".

Aprila 2020. godine na online sjednici Skupštine iznosio je nekoliko svojih ideja za spas ekonomije nakon koronavirusa. Tada je, između ostalog, predložio da se testiraju mladi koji su zdravi, koji su preboljeli ili imuni te da se šalju u "nešto što je bukvalno slično kibucima".

- Tu će oni trebati da rade, ali treba rodnu ravnopravnost poštovati, znači muško-žensko ne bi li se oni reproducirali i ispoštovati etničku zastupljenost naroda po popisu iz 1991. godine, kako bi se pored hrane koju oni tu proizvedu, proizvela i jedna nova generacija Bosanaca i Hercegovaca iz mješovitih brakova – kazao je.

Početkom maja iste godine predložio je da finansiranje političkih stranaka i parlamentarnih grupa ostane smanjeno sa 1,1 miliona KM na 750.100 KM, ali da se samo strankama vladajuće većine taj iznos umanji u potpunosti, dok bi se strankama opozicije smanjilo za ne više od 50 posto, a samostalnim zastupnicima da se umanji za 20 posto.

Ako se smanji iznos novca koji je prvobitno namijenjen opoziciji, to bi, tvrdi Nikšić, moglo rezultirati "iseljavanjem građana opozicije iz ovog grada i ove zemlje".

VEZANI TEKST - Nikšić: Mlade treba slati u kibuce da proizvode hranu i da se razmnožavaju, da nastane nova generacija iz mješovitih brakova

Na godišnjicu masakra na Markalama 2021. godine njegova objava izazvala je buru u javnosti.

- Postoje i oni koji tvrde da bi Markale isto tako mogle biti i simbol ratnog profiterstva. Neki od njih idu tako daleko da tvrde da se na sarajevskim pijacama generalno, pa i na Markalama, između ostalog radilo i o organizovanoj pljački civila / građana Sarajeva tokom rata - naveo je tada u svojoj objavi te pozvao da barem nezavisno novinarstvo istraži fenomen ratnog profiterstva za vrijeme opsade.

Reagovao je tako 27. jula 2022. godine Nikšić, tada već član Naše stranke, putem svog Twitter naloga na neprimjereno komentarisanje u Skupštini zastupnika Dževada Poturaka o odijevanju ministrice Aleksandre Nikolić.

Zapitao se zašto je komentar zastupnika Dževada Poturka bio seksistički.

- Zato što sam jutros obukao prozirnu košulju kroz koju mi strše bradavice, a uvaženi zastupnik Poturak me nije ni pogledao, a kamoli prokomentarisao - istakao je Nikšić.

VEZANI TEKST - Žestoka svađa Mešalića i Marinković-Lepić, Nikšić dovikivao zastupniku DF-a "ne s*ri i ti više"

Šestog jula ove godine na sjednici Zastupničkog doma FBiH uslijedilo je još jedno dobacivanje Nikšića, ovog puta zastupniku Mahiru Mešaliću.

Kako su zastupnici u sali mogli čuti, Nikšić je Mešaliću tom prilikom uzviknuo: "Ne s*ri i ti više".

I sinoć je na sjednici ovog doma Nikšić ponovo imao zanimljivu konstataciju. Naime, za njega je borba za građansku BiH i spominjanje UZP-a "antiustavna politika".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.