open-navfaktor-logo
search
Zastupnici komentiraju
Politika Dodika i poslušnika iz NSRS-a je sada dobila i formalnu potvrdu antiustavnog djelovanja
Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo je prije nekoliko dana pojedine odredbe zaključaka koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) o prijenosu nadležnosti sa države na entitet, utvrdivši da nisu u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.
30.05.2022. u 22:22
get url
text

Zahtjev Ustavnom sudu BiH podnijeli su 3. februara zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović (SDA), Dženan Đonlagić (DF), Alma Čolo (SDA), Halid Genjac (SDA), Šemsudin Mehmedović (SDA), Zlatan Begić (DF), Safet Softić (SDA), Nermin Mandra (SDA), Vlatko Glavaš (DF), Edin Mušić (SDA), Edita Đapo (SBB), Šemsudin Dedić (SDA) i Jasmin Emrić (A-SDA), njima su se nadknadno pridružili i i Denis Zvizdić (NiP) i Enver Bijedić (SDBiH).

VEZANI TEKST - Nikšićevi i Fortini odbili potpisati: 15 državnih zastupnika u borbi protiv Dodikovog rušenja države BiH

Oni su prvenstveno 5. januara uputili su rukovodstvu i zastupnicima Narodne skupštine RS-a zahtjev za stavljanje van snage antidejtonskih i antiustavnih zaključka usvojenih na posebnoj sjednici entitetske skupštine 10. decembra prošle godine.

No nakon odsustva reakcija i djelovanja rukovodstva i zastupnika NSRS-a oni su podnijeli zahtjev za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i entiteta Republika Srpska Ustavnom sudu.

Dženan Đonlagić zastupnik Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za Faktor je kazao kako je Odluka potvrdila „da smo bili potpuno u pravu kada smo kazali da entitetska zakonodavna vlast ne može preuzimati zakone koje je u redovnoj proceduri donijela Parlamentarna skupština BiH“.

- Prema tome, politika Dodika i poslušnika koji sjede u Narodnoj skupštini RS-a je sada dobila i formalnu potvrdu antiustavnog djelovanja. Ova Odluka Ustavnog suda BiH je sada poziv i Tužilaštvu BiH da po sili zakona provede odgovarajući postupak prema odgovornim licima unutar Narodne skupštine RS – dodao je on.

Zastupnica Saveza za bolju budućnost u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Edita Đapo podsjetila je kako zakone BiH donose oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

VEZANI TEKST - Detalji odluke Ustavnog suda BiH: Ništa od VSTV-a RS-a, vojske, entitetskog PDV-a...

- Jednostrane odluke entiteta da povuku saglasnost ili derogiraju zakone BiH su neprihvatljive i kao sto je Ustavni sud potvrdio, to naprosto ruši pravni sistem ove države. Državni zakoni koji su donešeni važe za sve dok se ne promijene u oba doma Parlamenta BiH – istakla je ona i dodala:

- Jasno je da postoje snage koje žele urušiti BiH, ali moraju znati da ćemo mi koji volimo ovu državu i želimo ovdje da živimo braniti je svim pravnim sredstvima.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja Nedeljko Čubrilović kazao je da  Ustavni sud BiH nema nadležnost da ocjenjuje ustavnost političkih akata, stavova i proklamacija koje donosi Narodna skupština.

On je istakao da je jasno da svi akti usvojeni na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine, koje je razmatrao Ustavni sud BiH, izražavaju političke stavove i  da nadležnost Ustavnog suda BiH nije bila da ih kao takve razmatra i ocjenjuje.

- Ako to imamo u vidu, potpuno je jasno da je ovdje riječ o političkoj, a ne pravnoj odluci Ustavnog suda BiH, koji je ovim izašao izvan svojih nadležnosti propisanih Ustavom BiH - istakao je Čubrilović.

VEZANI TEKST - Zaključci NSRS-a o prijenosu nadležnosti neustavni, HDZ-ovim zakonom nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka

Jelena Trivić zastupnica Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini RS-a na svom Facebook profilu navela je kako je Odluka Ustavnog suda usluga SNSD-u.

- Sve ovo vrijeme tvrdim da je tema vraćanje nadležnosti obična farsa, kvazipolitička tema, kvazinacionalna priča od koje niko u RS nije imao koristi. Pozicija RS je dodatno ugrožena zbog toga što je neko mislio da će iz ovog izvući političku korist za izbore – napisala je ona dodajući:

- Ono čemu su se dodatno nadali bilo je pristajanje opozicije na još jednu kvazinacionalnu priču jer će nas eto oni optužiti za izdaju. To se nije desilo, opozicija je, kako sada vidimo donijela ispravnu odluku jer nije učestvovala u jednoj ispraznoj farsi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.