open-navfaktor-logo
search
Višak vlage zemljišta
Poljoprivrednici u problemu zbog lošeg vremena: Značajne površine nemoguće je zasijati, pšenica obolijeva
Vremenski uvjeti trenutno ne idu baš na ruku poljoprivrednim proizvođačima za sjetvu poljoprivrednih kultura, naročito na onim zemljištima gdje se zadržava voda u površinskom sloju.
13.05.2023. u 11:12
get url
text

I imamo značajne površine koje je nemoguće zasijati upravo zbog viška vlage zemljišta - kazao je Feni predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a Stojan Marinković.

On je naglasio da će upravo zbog toga rok za sjetvu biti značajno pomjeren.

- Poljoprivrednici su već upoznati s tim da bi trebali krenuti u sjetvu ranijih hibrida kako bi izbjegli eventualno nekakve gubitke dodatno u odnosu na one koji bi bili u normalnim rokovima sjetve - kazao je Marinković.

S druge strane, kako je naglasio, veći problem predstavlja obolijevanje pšenice i stanje ozimnih kultura.

- Kod prije svega pšenice imamo zabilježene značajne pojave žutila na listu, kao posljedica ili stresnih situacija zbog velikih oscilacija temperatura noću i danju, povećane vlažnosti zraka ili kao pojava bolesti na usjevima. Poljoprivrednici također znaju da to treba redovno kontrolirati, da čim budu u prilici da mogu ući sa hemijskih tretmanom da zaštite usjeve i da jednostavno moramo da pratimo šta se sve dešava - kazao je Marinković.

Napomenuo je da vremenske prognoze u narednih sedam dana opet ne idu na ruku poljoprivrednicima jer se prognoziraju niske temperature i padavine na cijeloj teritoriji BiH.

- Tako da očekujemo daljnju komplikaciju kada su u pitanju i nastavak sjetve i zaštita ozimnih usjeva, prije svega pšenice - kazao je Feni Marinković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.