open-navfaktor-logo
search
Elektroprivreda BiH
Poplavljena trafostanica u Reljevu uzrok prekida u snabdijevanju strujom u Sarajevu
Usljed vremenskih nepogoda došlo je do plavljenja elektroenergetskog objekta Elektroprijenosa BiH trafostanice Sarajevo 10 (Reljevo) zbog čega je isključeno kompletno visokonaponsko 110 kV postrojenje, kako bi se spriječila veća havarija.
05.11.2021. u 14:20
get url
text

Ovim postupkom bez mogućnosti napajanja po 110 kV naponu su ostale trafostanice 110 kV Sarajevo 10 (Reljevo) i Sarajevo 8 (Azići). S obzirom na to da je trafostanica Sarajevo 10 ključno čvorište za 110 kV mrežu, došlo je do preopterećenja u elektroenergetskom sistemu 110 kV na području Grada Sarajeva i 110 kV sistemu Višegradske petlje i zbog čega dolazi do povremenih prekida u napajanju kupaca na području Grada Sarajeva, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Ekipe Elektroprijenosa BiH su na terenu i ulažu svaki napor da što prije normalizuju napajanje Grada Sarajeva po 110 kV naponu. Ekipe JP Elektroprivreda BiH – Podružnice "Elektrodistribucija" Sarajevo čine maksimalne napore da pod napon uključe što veći broj trafostanica vodeći računa o dozvoljenom opterećenju 110 kV sistemu.

Trenutno najveći problem predstavlja snabdijevanje područja općine Ilidža.

Bez snabdijevanja električnom energijom trenutno su i područja Bjelašnica prema Grepku, Babin do, Visojevica, Bakije sokak, Kabalovo, dio Otesa, Riverina, te dio Pazarića, dok je drugi dio Pazarića napojen alternativno.

- Budući da su saobraćajne komunikacije otežane ili gotovo potpuno blokirane, upućujemo apel našim kupcima za strpljenje i pojačan oprez zbog opasnosti od novih padova nadzemne mreže. Sve raspoložive elektromonterske ekipe su na terenu i, bez obzira na izuzetno teške uslove, rade na otklanjanju prijavljenih kvarova. U Općini Kiseljak, područje Srednjobosanskog kantona, bez električne energije je više od 1.200 kupaca, preventivno isključenih zbog prodiranja vode u transformatorsku stanicu, saopćila je Služba za komunikacije JP Elektroprivreda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.