open-navfaktor-logo
search
Koštale ih
Porodica ratnog zločinca Radovana Karadžića tuži Ministarstvo finansija SAD-a zbog sankcija
Porodica Radovana Karadžića, osuđenog na doživotni zatvor za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini, tužila je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog sankcija koje im je nametnulo 2003. godine i koje traju i danas, a zbog kojih su, kako navode u tužbi, stigmatizirani.
04.05.2023. u 11:42
get url
text

Karadžićeva supruga Ljiljana, sin Aleksandar i kćerka Sonja u utorak, 2. maja, podnijeli su pred Okružnim sudom u Columbiji u SAD-u tužbu protiv Ureda za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog Ministarstva finansija i direktorice Andree M. Gacki, zbog toga što se i dalje nalaze na listi sankcionisanih osoba iako su još 2020. podnijeli zahtjev da ih uklone.

Vlada SAD-a je porodicu Karadžića na listu sankcija uvrstila 2003. godine, nakon što su bili osumnjičeni da su mu pomogli da izbjegne hapšenje u vrijeme kada se suočavao sa optužnicom Haškog tribunala. Ove sankcije, navela je porodica u tužbi, koštale su ih mogućnosti zapošljavanja, onemogućavale su im otvaranje bankovnih računa, zadržavani su na graničnim prijelazima i doživljavali stigmu zbog sumnje da opstruiraju Dejtonski mirovni sporazum i pomažu u sakrivanju osoba koje je optužio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

Kćerka Sonja Karadžić odbila je dati komentar novinarima Detektora, navodeći kao razlog činjenicu da je sud u SAD-u i da će sve izjave na temu ovog slučaja davati Peter Robinson, advokat koji zastupa njenu porodicu u ovom slučaju.

Robinson je kazao kako su njegovi klijenti podnijeli zahtjev za skidanje s liste sankcija prije više od tri godine, ali kako do danas nisu dobili nikakvu odluku, zbog čega su odlučili izaći pred sud.

- Tužba se bavi pitanjem koje je veće od porodice Karadžić. SAD su uvele rekordan broj sankcija od početka rata u Ukrajini. Ipak, mehanizam za reviziju tih sankcija i odlučivanje o tome da li nekog treba skinuti s te liste je pokvaren - pojasnio je Robinson za Detektor.

Kako je navedeno u tužbi, Karadžićeva porodica je od suda zatražila da OFAC-u naredi da o zahtjevima članova porodice podnesenim prije tri godine odluči u roku od 30 dana, kao i da isplati naknadu za usluge njihovih advokata.

- Nadam se da će OFAC odlučiti da Sašu, Ljiljanu i Sonju skine s liste, jer su na nju stavljeni u cilju hapšenja Radovana Karadžića, a on je već 15 godina u pritvoru - dodao je Robinson.

U ovom predmetu još uvijek nije zakazano nikakvo ročište, zbog činjenice da OFAC ima rok od 60 dana da dostavi pisani odgovor na tužbu, a zatim će obje strane dostaviti pisane argumente sudiji koji će donijeti konačnu presudu.

Iz OFAC-a do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili na upite novinara Detektora o ovom slučaju.

Radovana Karadžića je u martu 2019. godine Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice, progona Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanja stanovništva Sarajeva tokom opsade grada i držanja pripadnika mirovnih snaga UN-a kao taoce.

Robinson je prije godinu dana objavio odluku Okružnog suda u Columbiji kojom je odbijen zahtjev Luke Karadžića za ukidanje sankcija zbog pružanja podrške bratu Radovanu Karadžiću. I Luka je, kao i ostatak porodice Karadžić, sankcionisan od američkih vlasti 2003. godine, a iako je naveo da razlozi zbog kojih je sankcionisan više nisu primjenjivi, sud je odbio ukidanje sankcija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.