open-navfaktor-logo
search
Traga se za 600 osoba
Iako više od 30 tijela čeka na ukop: U Veljacima ove godine neće biti ukopana niti jedna bošnjačka žrtva iz Bratunca
AUTOR: J. B.
08.05.2024. u 15:18
get url
text
Hodžić i Velić
Hodžić i Velić
U Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu, 12. maja bit će klanjana dženaza u odsustvu za ubijene Bošnjake na području ove podrinjske općine, jer u posljednjih godinu dana nije identificirana niti jedna žrtva zločina. Iako 30 do 40 tijela žrtava čekaju na identifikaciju, a potom i ukop, sve potrebne procedure nisu završene pa će tako broj žrtava ukopanih u Veljacima ostati na broju 316.
- Imamo zastoj u procesu identifikacija, ali to ne isključuje 18. kolektivnu dženazu, koju ćemo klanjati u odsutnosti. To dugujemo žrtvama iz Bratunca, gdje je očigledno postojala genocidna namjera, koja je kulminaciju doživjela 1995. godine. Mi još tražimo oko 600 ljudi, što je polovina od ukupnog broja nestalih 1992. godine - kaže Elvir ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac.
Pored 316 žrtava ukopanih u Veljacima, blizu 400 osoba ukopano je na drugim mezarjima.
- Ukupno je zabilježeno 3.538 imena i prezimena nestalih Bošnjaka s područja Bratunca u periodu od 1992. do 1995. godine, što je 16,5 posto ukupne bošnjačke populacije. Od toga je 2.186 Bratunčana koji su nestali u genocidu u Srebrenici 1995. godine. Klanjat ćemo dženazu u odsustvu za one koje možda nikada nećemo pronaći jer je rijeka Drina najveće masovna grobnica u Evropi, a veoma mali ljudi koji su ubijeni i bačeni u Drinu na kraju je pronađen - kaže ef. Hodžić.
Programa obilježavanja "Dana sjećanja na genocid 1992. - 1995." ove godine počeo je 3. maja u Hranči i trajat će sve do 29. maja, a podrazumijeva posjete stratištima, lokacijama masovnih grobnica, vjerske programe, među kojima je i dženaza u Memorijalnom centru Veljaci.
- Imali smo četiri sastanka s predstavnicima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i potvrđeno nam je da postoji 30 do 40 tijela. Rečeno nam je da je analiza izmještena u Hag, odnosno tamo se vrši potvrda nalaza na osnovu uzoraka koji se šalju iz naše zemlje. To je usporilo ovaj cijeli proces - kaže Admir ef. Velić, predsjednik Organizacionog odbora "Dana sjećanja na genocid 1992. - 1995.".
U Glogovoj će već sutra biti proučen tevhid šehidima i organizirana posjeta mjestu masovne egzekucije Bošnjaka. Prema riječima Elvira ef. Hodžića u Glogovi je 9. maja 1992. godine izvršena prva masovna egzekucija Bošnjaka, kada je na jednom mjestu strijeljano njih 68, a polovina žrtava još nije pronađena.
- Genocidna namjera u Bratuncu je jasno vidljiva. Imamo podatke o 405 masovnih grobnica, 10 logora. Imamo 3.538 imena i prezimena ubijenih Bošnjaka. Koliko još majki čeka da ukopa još kost ili dvije svoje djece, a one umiru svaki dan - zaključio je ef. Hodžić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.