open-navfaktor-logo
search
Neispunjeno obećanje
Poruka mladih Vladi KS sa protesta u Sarajevu: Nećemo odustati od većih subvencija za stanove, nađite novac
"Premijeru obmanuli ste nas", "Svi mladi su neuki samo je Nikad Uk" neki su od transparenata koji su se mogli vidjeti na protestnom okupljanju neformalne grupe mladih na Baščaršiji kod Sebilja koja je danas organizirala protestnu šetnju kroz grad. 
21.01.2024. u 13:02
get url
text

{$galerijaFotografija}

Poručili su Vladi Kantona Sarajevo da neće odustati od subvencija u većem iznosu za rješavanje stambenih problema. Pozvali su političare na odgovornost u ispunjavanju datog obećanja.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je 19. oktobra odluku o subvencioniranju stambenog pitanja mladih. Tom prilikom saopćeno je kako je u ovogodišnjem budžetu KS osigurano za ove namjene 5,5 miliona KM, a da je pojedinačni iznos za subvencije do 12.000 KM.

Odluka Vlade kako će 1.142 aplikanta, koji zadovoljavaju uvjete ovog javnog poziva, dobiti nešto više od 4.800 KM izazvala je nezadovoljstvo kandidata.

- Došli smo da pozovemo političare na odgovornost, primarno nisu ispunjena obećanja za subvencije. Ne bih se složio da smo privilegovani i nisu ovo protesti opozicije. Više od 93 posto mladih iz ove grupe nije politički aktivno a manjina pripada i poziciji i opoziciji - rekao je Emin Šehić, član neformalne grupe i dodao:

- Vlada KS je ta koja je kreirala javne pozive, pozvala nas da se prijavimo. Definirala je uvjete i na kraju je zakazala kod ispunjavanja obećanja. Iznos subvencije 2017. i 2018. je bila značajna pomoć mladima kada se uzme tadašnja cijena kvadrata stana i tada je 10.000 KM bio značajan iznos. Danas taj iznos nije značajan a kamoli 4.800 koliko nudi Vlada KS - rekao je Šehić.

Adnan Lukač je također jedan od ljudi koji je trebao dobiti subvenciju.

- Tražimo da Vlada KS iznađe rješenje i ispoštuju to što su obećali, subvencije od 10 i 12 hiljada KM. Nastavit ćemo insistirati na tome. Svakako ćemo nastaviti da protestujemo. Neka iznađu novac u budžetu za 2024. godinu - rekao je Lukač.

Podršku mladima je pružio i Almir Bečarević, bivši ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, koji je rekao da ima novca za tražene subvencije.

- Ostalo je novca u budžetu iz 2023. godine, od 60 do 80 miliona KM. Sigurno nije bilo 100-postotnog izvršenja budžeta u prošloj godini. Pa, valjda nije problem izdvojiti za subvencije mladim i ne razumijem da im ovo nije ciljana grupa. Slušam priče iz Vlade KS kako postoji mogućnost iznajmljivanja stanova mladima. Je li onih stanova koje su napravili tajkuni? Zar mladi da budu cijeli život podstanari umjesto da kupe stan - rekao je Bečarević.

 

IMG_20240121_120116.jpg
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.