open-navfaktor-logo
search
BiH protiv genocida
Poruke sa protestne šetnje u Sarajevu: U Gazi su ubijena sva ljudska prava
Unatoč snijegu i niskim temperaturama veliki broj građana okupio se u nedjelju u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, na skupu i mirnoj šetnji podrške palestinskom narodu, koji je duže od dva mjeseca na meti brutalnih napada izraelske vojske.
10.12.2023. u 14:09
get url
text

VEZANI TEKST - Pogledajte: Veliki broj građana u Sarajevu na mirnoj šetnji za narod Palestine

Organizator skupa i mirne šetnje je Udruženje egipatske dijaspore u Bosni i Hercegovini, a građani su se najprije okupili ispred Aria centra (nekadašnji BBI), gdje su istakli transparente podrške palestinskom narodu, kao i zastave Palestine i Bosne i Hercegovine.

Građani su, između ostalih, nosili transparente "Bosna i Hercegovina protiv genocida", "Slobodna Palestina", "Svakih 10 minuta gine jedno dijete u Gazi", "Joe Biden, ubica palestinske djece".

Jusuf El-Sharkawi, iz Udruženja egipatske dijaspore i jedan od organizatora današnjeg skupa, kazao je novinaru Anadolije kako je glavna poruka današnjeg skupa "Stop ubijanju civila".

- Naša glavna poruka jeste da smo mi protiv ubijanja civila. Civili ne mogu biti kolateralna šteta - kazao je El-Sharkawi, te dodao:

- Prije mjesec imali smo proteste i tada smo govorili o 11.000 stradalih civila, a danas smo blizu 20.000 civila koje je ubila izraelska vojska.

Poznat scenario

Aktivistica Maksida Kravić na proteste je stigla noseći transparent "Bosna i Hercegovina protiv genocida". Ona je za AA kazala kako je ono što se danas dešava u Gazi strašno.

- Danas je 10. decembar, Dan ljudskih prava, mislim da su sva ljudska prava ubijena u Gazi. Ona se upravo sad u ovom momentu ubijaju, ubijaju se djeca, civili, ranjenici, napadaju se bolnice - kazala je Kravić.

{$galerijaFotografija}

Naglasila je kako Bosna i Hercegovina, u kojoj se desio genocid, vrlo dobro zna taj scenario kada cijeli svijet samo gleda i ne poduzima ništa.

- Ne smijemo prestati da protestujemo i da pozivamo svijet da se zaustavi ovo što se dešava u Gazi, a to je ubijanje, ratni zločin, genocid - podvukla je Kravić.

"Sarajevo i Bosna prošli kroz isti pakao"

Kako bi iskazala podršku palestinskom narodu na današnji skup stigla je i Amina Tvrtković, koja je istakla kako je veoma važno danas biti uz Palestince.

- Podrška narodu Pasetine. Mi znamo da je naša snaga na ulicama, ne možemo ništa drugo. Ovo je znak podrške njima. Protiv smo onoga što se dešava tamo (u Gazi) i jedina prava riječ za to je genocid - rekla je Tvrtković.

Dodala je kako je veoma važno da Sarajevo podigne glas, jer je to gradi koji je prije 30 godina prošao kroz isti pakao.

- Bosna i Sarajevo su prošli torture rata, dio Bosne i Hercegovine preživio je genocid. Doživijeli su glad, bombardovanje, masakre, i zato je važno. Narod Sarajeva to najbolje zna i najbolje može iskazati podršku - zaključila je Tvrtković.

Nakon okupljanja ispred ARIA centra, kolona građana zaputila se pored zgrade Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, a planirano je da mirna šetnja završi ispred Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Na čelu kolone istaknut je transparent sa porukom: "Mi branimo pravo na život i ravnopravnost, a vi branite genocid i aparthejd. Mi smo uz međunarodno pravo i rezolucije UN-a, a vi? Oni koji podržavaju Izrael su protiv međunarodnog prava i podržavaju genocid i etničko čišćenje". Na tranparentu su istaknuti brojevi žrtava u Gazi.

U Sarajevu su ranije u organizaciji Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini organizirane dvije protestne šetnje za Palestinu. Protesti podrške Palestini organizovani su i u Tuzli, Mostaru, Zenici i drugim gradovima Bosne i Hercegovine.​​​​​​​
 

IMG_20231210_120903.jpg
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.