open-navfaktor-logo
search
Novo Sarajevo
Posao za sve: Potpisani ugovori za sufinansiranje zapošljavanja sa 34 poslodavca
U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo potpisao je ugovore sa 34 poslodavca s područja općine koji su ispunili uvjete iz Javnog poziva za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja Posao za sve.
21.08.2020. u 16:19
get url
text

Radi se o jednoj od 14 mjera koje se realiziraju putem javnih poziva u okviru Programa ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja prirodne nesreće Općine Novo Sarajevo.

Načelnik Nedžad Koldžo istakao je kako će se kroz ovaj Program zaposliti 38 osoba sa područja Općine Novo Sarajevo i to na način da će Općina poslodavcima koji budu obuhvaćeni ovim programom, 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 700 KM,  po novouposlenoj osobi, za cijelu ili dio isplate bruto plaće, doprinosa i naknada.

- Sve i da nas nije zadesila ova nepredviđena situacija sa pandemijom korona virusa, mi bi planirali realizaciju ovog projekta kroz Program sufinansiranja zapošljavanja Posao za sve, a sve sa ciljem obezbjeđenja potrebne kvalifikacione strukture radne snage, kao i smanjenja  nezaposlenosti na području Općine Novo Sarajevo - istakao je načelnik Koldžo, te dodao da je za ove namjene izdvojeno oko 106 hiljada maraka.

Pravo učešća imale su sve nezaposlene osobe bez obzira na radno iskustvo, dob i stepen stručne spreme, prijavljene na Biro Novo Sarajevo.

U prethodnom periodu realizirano je ukupno devet mjera putem javnih poziva, službenih evidencija i direktnim vidom pomoći. Dodjela jednokratnih pomoći penzionerima s područja općine koji primaju minimalnu penziju, dodjela sredstava JP ONSA za subvenciju troškova u cilju prevazilaženja posljedica pandemije, dodjela jednokratne pomoći korisnicima dječijeg dodatka, pomoć javnim kuhinjama Merhamet i Narodnoj kuhinji Stari Grad. Subvencija troškova obrade kredita i kamatne stope privatnim preduzećima i poduzetnicima, podjela plastenike za 74 korisnika sa područja općine, finansijska podrška humanitarnoj organizaciji Pomozi.ba, podjela jednokratne novčane pomoći za 105 nezaposlenih demobilisanih boraca sa područja Općine, te finansijska podrška javnim ustanovama iz oblasti kulture, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.