open-navfaktor-logo
search
Slučaj "Sanja"
Poslušajte kako Tegeltija obećava posao u pravosuđu za sestru članice VSTV-a
- Taktiku ćete prepustiti meni jer se vi u to ne razumijete - kaže predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija na kraju telefonskog razgovora sa Milijanom Buhom, doskorašnjom članicom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) koja je insistirala da njena sestra Sanja Čagar bude imenovana za sudiju Osnovnog suda u Banjoj Luci.
26.11.2020. u 11:09
get url
text

- U nekom drugom sudu se puno lakše ulazi. Razmisli malo. Hoćeš li sad sebe da ugroziš? Je l' me razumiješ? Vidi jednu stvar, ako Sanja konkuriše za Sud u Banjoj Luci gdje je konkurencija ogromna, svi će znati da je ona tvoja sestra, je li tako? I to će sasvim sigurno otići u medije. I šta će se, onda, desiti? Ti član Vijeća. Tražit će da daš ostavku. Kako to se bira tvoja sestra, ovo, ono. Ja ti govorim, brinem o tebi, prije svega. Jesi li ti uopće razmišljala o tome? (kad mi istekne mandat) Pa, kad ti istekne mandat nije problem, ali dok si u Vijeću mi je problem. Znači, ja brinem o svemu.

Meni si prvo ti, meni si prvenstveno ti, znači da očuvam tvoju poziciju da se ne ugrozi, a Sanju ćemo rješavati. Je l' me razumiješ? Ja prvo brinem da se tvoja pozicija ne ugrozi. Pa, naravno, sad sam ti rekao, ako prije toga, čak i u prvom mandatu, ako se otvori negdje pozicija, tipa Gradiška, Prijedor, pi…. materine, ovo, ono, šta je košta da bude tamo godinu i da je kasnije prebacimo ovamo. Ja sam Sanji rekao sve. Samo moramo biti pametni i taktično to odigrati - govorio je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija, piše Istraga.ba.

Milijana Buha

Snimak ovog razgovora na kojem se, uglavnom, čuje Milan Tegeltija dok razgovara na telefon redakciji Istrage, kako se navodi u tekstu tog portala, dostavile su nepoznate osobe sa područja BanjE Luke, a provjerama su utvrdili da se radi o autentičnom materijalu.

Povremeno se čuje i ženski glas s druge strane telefonske veze, ali je na osnovu konteksta priče potpuno jasno da predsjednik VSTV-a razgovara sa svojom kolegicom iz Vijeća Milijanom Buhom, čija sestra Sanja Čegar radi kao stručni saradnik u Okružnom privrednom sudu u Banjoj Luci.

Milijana Buha postala je članica VSTV-a u oktobru 2016. godine, a izabrana je u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Iako je, na početku, smatrana kadrom SDS-a, ona vrlo brzo "mijenja" stranu te postaje jedna od najbitnijih saradnica predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije kojem pruža podršku prilikom donošenja svih bitnih odluka.

Njena sestra Sanja Čegar je pravnica koja je trenutnu stručna saradnica u Okružnom privrednom sudu u Banjoj Luci. Novinari Istrage jutros su, navodi se u tektu tog portla, pokušali stupiti s njom u kontakt, ali su im rekli da trenutno ne radi. Upravo Milan Tegeltija u razgovoru sa njenom sestrom priznaje da je razgovarao sa Sanjom i da će njeno imenovanje biti završeno. Upravo su imenovanja na ovaj način jeda od problema bh. pravosuđa, o čemu je u svom Godišnjem izvještaju pisao i OSCE BiH.

VEZANI TEKST - Izvještaj OSCE-a: Porazni rezultati pravosuđa u procesuiranju visoke korupcije, apsurdna nekažnjivost Tegeltije

- Dodjeljivanje ključnih pozicija u pravosuđu kao "nagrada", a ne na osnovu zasluga, šalje veoma snažnu poruku pojedinačnim sudijama i tužiocima koji još pokušavaju da se pridržavaju etičkih i profesionalnih standarda u BiH. Drugim riječima, čini se da za karijerno i lično napredovanje u bh. pravosuđu, veze mogu biti od većeg utjecaja nego rezultati - piše u Izvještaju OSCE-a koji je izazvao oštre reakcije predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Slučaj "sestre Sanje" samo je jedan od nizu slučajeva u kojima je predsjednik VSTV-a trgovao utjecajem. Prošle godine je, podsjeća Istraga, bio glavni akter afere "Potkivanje", ali je Komisija VSTV-a utvrdila da Milan Tegeltija ne može odgovarati, jer je nije sudija. Međutim, u svojstvu sudije Tegeltija je od VSTV-a tražio saglasnost za arbitraže u nekoliko slučajeva u Republici Srpskoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.