open-navfaktor-logo
search
Problem
Postojeći broj parking mjesta za bicikle u Sarajevu nije dovoljan
Dolaskom ljepšeg vremena sve veći broj građana u Kantonu Sarajevo koristi bicikl kao prijevozno sredstvo, ali se biciklisti svakodnevno susreću sa problemom parkiranja njihovih dvotočkaša na različitim lokacijama u gradu.
06.07.2020. u 08:59
get url
text

Također, prema mišljenju iz Udruženja Giro di Sarajevo, postojeći broj parking mjesta za bicikle u Sarajevu nije dovoljan.

- Mi iz Giro di Srajevo možemo govoriti samo o biciklističkim parkinzima koji su izrađeni po svjetskim normama. To su stalci koji omogućavaju vezanje bicikla i za ram i za točkove. Takvih parkinga po našim podacima u Sarajevu ima tek petnaestak. Svaki od tih parkinga sadrži nekoliko stalaka, obično je to obrnuto slovo U i na svaki stalak se mogu vezati dva bicikla - kazao je Feni predsjednik Udruženja Giro di Sarajevo Nisad Selimović.

Dodao je da svaka vrsta stalka, popularne "spirale" ili stalka za koji se može vezati tek jedan točak je apsolutno neadekvatna i sa njih je otuđivanje bicikla najlakše. Selimović navodi da je na području KS postavljeno 60 stalaka za 120 bicikla. On je naglasio da "svaki dan Sarajevom prometuje, ako se govori o biciklistima koji koriste bicikl kao sredstvo prijevoza, više od 5.000 biciklista".

- Prema našem mišljenju, 120 mjesta za parkiranje 5.000 bicikala je  premalo - kazao je.

Selimović je mišljenja da bi svaka institucija morala imati parking ispred svog objekta, bila to zdravstvena, kulturna, sportska ili vladina institucija.

- Parkinzi koji su adekvatni postavljeni su pored Općine Stari Grad, Katedrale, na Trgu Alije Izetbegovića, u Ćemaluši, BBI Centru, ispred Hoše Komerca na Socijalnom, na Fakultetu za tjelesni odgoj, kod Treće gimnazije - istakao je predsjednik Giro di Sarajevo Nisad Selimović.

Tržni centar BBI također ima svoj parking prostor za bicikle, kapaciteta 20 mjesta. Nalazi se u Radićevoj ulici na izlazu iz garaže Centra. Kako je Feni kazala PR menadžerica BBI-a Selma Čolić Kujović, za sada je dovoljan broj parking mjesta.

- Nismo imali nikakvih pritužbi i u ovom periodu je prilično popunjen parking - kazala je.

Dodala je da se s druge strane BBI-a, prekoputa Cinema Citya, nalazi i parking za nextbike - Sistem javnih bicikala. Tržni centar Sarajevo City Center (SCC) ima parking za bicikle. Nalazi se ispred centra, na južnoj strani. Kapacitet je 10 parking mjesta - potvrdila je Feni direkorica marketinga i prodaje SCC-a Emina Mandžuka.

Dodala je da imaju i parking sa deset mjesta za bicikle za uposlenike u poslovnom tornju koji se nalazi na minus 2 etaži. Mandžuka je navela da, što se tiče potrebe za parking prostore za bicikla, za sada zadovoljavaju potrebe kupaca. Alta shopping centar raspolaže sa šest parking mjesta za bicikle koja se nalaze u garaži na minus 2 etaži.

Kako je Feni rečeno iz ovog centra, "do sada u praksi nisu imali potrebe za većim brojem parking mjesta za bicikle".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.