open-navfaktor-logo
search
Opasno za zdravlje
Poštuje li iko preporuke iz Vlade FBiH o prekidu rada na otvorenom za vrijeme najveće žege
Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH preporučilo je poslodavcima, u skladu s odredbama Zakona o zaštiti na radu, da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 16 sati, a ako to nije moguće, da početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.
21.06.2022. u 19:27
get url
text

Ovakva preporuka stiže kad god su temperature visoke i opasne za rad na otvorenom, posebno za hronične bolesnike.

Ipak, u sindikatima navode da se rijetko koji poslodavac toga i pridržava, posebno imajući u vidu da je u pitanju samo preporuka.

- Najpogođeniji su građevinarstvo i poljoprivredna industrija. Tu nema ni hladovine ni suncobrana, radi se po suncu. Gdje god krenete po ovom vremenu, vidite da se radi. Poslodavci ne poštuju stav Vlade FBiH. Već godinama se ne poštuju takve preporuke, pa bar zbog radnika, ne zbog Vlade. Vlada treba da reagira preko inspekcija – kazao je Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata poljoprivredne, prehrambene i duhanske industrije, vodoprivrede, ugostiteljstva, turizma i trgovine (PPDIVUT).

Zanimalo nas je kakvo je stanje u građevinarstvu i da li se ikad iko pridržavao ovakve preporuke iz Federalne vlade. O tome nam nije mogao govoriti predsjednik Sindikata građevinara BiH Murat Škamo jer je u Hrvatskoj.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, istakao je da manji broj poslodavaca poštuje preporuku koju izdaje Federalni ministarstvo rada i socijalne politike, i to dio onih u kojima je većinski kapital inostrani.

- Ali to ne poštuju domaći poslodavci – stava je Šatorović.

Rifat Mahmutović, direktor građevinskog preduzeća Džekos i član Udruženja poslodavaca FBiH, kazao nam je da u praksi, kada su visoke temperature i vrućine, češće prave pauze od 15 do 30 minuta, te da radnici imaju pristup tečnosti i zaštitna sredstva.

- A prekinuti rad na četiri sata u sezoni je teško provodivo – dodao je Mahmutović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.