open-navfaktor-logo
search
Šta će biti
Potpisali Forto i Đukić: Kompanija koja se našla na crnoj listi SAD-a u januaru dobila višemilionski posao
AUTOR: Faktor
18.06.2024. u 20:57
get url
text
Momčilo Đukić i Edin Forto u januaru potpisali ugovora
Momčilo Đukić i Edin Forto u januaru potpisali ugovora
FOTO: MKPBiH
Kompanija Sirius 2010 jedna je od sedam koje su, kako je objavljeno danas, stavljene na crnu listu SAD-a. 
Upravo je kompanija Sirius 2010 nosilac Konzorcija s kojim je Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Edin Forto (Naša stranka) u januaru ove godine potpisalo ugovor vrijedan oko 25,8 miliona KM, bez poreza na dodanu vrijednost (PDV). 
Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisao je, i o tome danas izvijestio, dvije osobe i sedam kompanija koje se povezuju sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, predsjednika RS-a.
Navedeno je, između ostalog, da je Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) informatička kompanija koja posluje unutar mreže porodice Dodik.
- Uz Prointer i Kalderu, Sirius je u BiH poznat po unosnim državnim poslovima. Prointer i Sirius zajedno pružaju IT robu i usluge organizacijama širom RS-a i vlada BiH, dok Kaldera primarno posluje u inžinjerskom sektoru - navodi se u saopćenju.
Konzorcij s kojim je 3. januara Ministarstvo komunikacija i prometa BiH potpisao vrijedan ugovor  čine kompanija Sirius 2010, kao nosilac Konzorcija, te Odašiljači i veze Zagreb, kao član Konzorcija. 
- Bosna i Hercegovina neće više biti jedina zemlja u Evropi koja nije pokrivena digitalnim signalom. Izjavio je ovo ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto nakon potpisivanja Ugovora za nabavku opreme za digitalni prijenos i emitiranje Javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini, čija je vrijednost 25,8 miliona KM bez PDV-a.
Ugovor su potpisali Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i Konzorcij koji čine kompanija Sirius 2010, kao nosilac Konzorcija, te Odašiljači i veze Zagreb, kao član Konzorcija.
U ime Ministarstva Ugovor je potpisao ministar Edin Forto, a u ime Konzorcija direktor kompanije Sirius 2010, Momčilo Đukić - navedeno je u tadašnjem saopćenju Ministarstva.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.